Black Week, kjent som «årets viktigste handelsuke», går av stabelen neste uke. Flere forhandlere har allerede tyvstartet med store prisavslag og overvektige tilbudsaviser. Meningene om Black Week og kjøpepresset den medfører er mange, men de fleste handelsaktørene DN er i kontakt med sier at man «ikke kan la være å delta».

Elkjøp Norge-sjef Trygve Hillesland er en av dem.

– Vi kjører tilsvarende opplegg i år som i fjor, som vil si en hel uke med tilbud, istedenfor kun Black Friday. Dermed kan kundene planlegge kjøpene, og det blir heller ikke så stor trengsel i butikkene, sier han.

Hillesland har ingen tro på lavere omsetning under årets Black Week, sammenlignet med i fjor.

– Vi er ikke bekymret for det. Vi har varer som tilsier at det skal bli like bra eller bedre enn i fjor. Målet er å omsette for det samme på én uke som vi gjør i løpet av en og en halv måned. sier Hillesland.

Virkes prognoser anslår at nordmenn vil bruke 3,3 milliarder kroner i norske fysiske butikker og nettbutikker på årets Black Friday, og 16,5 milliarder kroner i løpet av Black Week. Det tilsvarer en nedgang på 25 prosent fra i fjor for Black Friday, og en åtte prosent nedgang for Black Week. Sammenlignet med normalåret 2019 er Black Friday-anslaget 11 prosent lavere, mens Black Week-anslaget er 12 prosent høyere.

Mangel på Playstation og Iphone

Flere store handelsaktører er blitt hardt rammet av forsyningskrisen som herjer over store deler av verden. Det er mangel på alt fra containere til innsatsfaktorer. Fraktratene og råvareprisene har steget kraftig.

– Vi har kjent på at enkelte produkter har vært vanskeligere å få tak i enn andre, deriblant Playstation 5. Denne vil det være begrenset tilgang på også i tiden fremover. I tillegg har Apple hatt leveringsproblemer på noen av Iphone-modellene, slik at kunden må vente en uke eller to, sier Hillesland i Elkjøp.

Anders Nilsen, sjef for Power Norge, beskriver seg selv som «superoptimistisk».

– Jeg forventer nye rekorder igjen. Vi har kjøpt varer med begge hendene, og har nå rekordmye på lager, i motsetning til veldig mange andre som sliter med varetilgang. Noen segmenter får vi ikke styrt, så vi må regne med forsinkelser på Iphone og Ipad, samt begrenset tilgang på Playstation, sier han.

«En x-faktor»

Pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen, mener handlevanene er endret som følge av korona, og peker på at veksten i antall pakker er på 36 prosent så langt i år. Posten har prognostisert med litt vekst i årets høysesong, målt mot fjoråret.

– Black Week og Black Friday har satt seg som konsept i Norge og i år er det grunn til å tro at enda flere vil benytte seg av BF-tilbud i nettbutikkene. Vi har aldri håndtert og levert ut så mye pakker som vi gjorde i forbindelse med fjorårets Black Week og i år skal vi nok opp på minst samme nivå, sier han.

Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten.
Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten. (Foto: Håvard Jørstad)

Posten har i år hentet inn 1000 ekstra medarbeidere til høysesongen.

– Det er forsinkelser i de internasjonale forsyningskjedene og det er en x-faktor vi har med oss. Vi har kunder som har forsinkelser i sine leveranser fra utlandet, men når varene først kommer til Norge, så skal vi få de raskt frem til kundene, sier Tjønndal Pettersen.

– Mye oppdemmet kjøpekraft

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener handelen har god grunn til å tro på nye rekorder fremover.

– Det er mye oppdemmet kjøpekraft hos husholdningene. Det er mer ketchup igjen i flasken, og mye vil helt sikkert slippe ut i løpet av Black Week. Folk blir også mer og mer vant med fenomenet, i tillegg til at enda flere har begynt å handle på nett det siste året. Alt dette taler for nok et rekordår, sier Haugland.

Virke har tidligere anslått at nordmenn økte sparingen med 130 milliarder kroner i 2020.

– Man kan også spekulere i om folk vil være tidligere ute med julehandelen, nå som det har vært skrevet så mye om varemangel, sier Haugland.

Les også: Svenske gigantkjeder med ekstrem vekst: – For all del ikke tro at dette fortsetter

Haugland tror ikke økende strømpriser vil ødelegge kjøpefesten.

– Det er klart det kunne vært potensial for enda sterkere salg dersom det ikke var noen rentehevinger og strømregningen var lav. Det er absolutt noe som bidrar negativt, men samtidig har det bare vært én renteheving, så det har ikke virkelig slått inn på lommebøkene til folk enda. Strømmen vil nok slå enda kraftigere ut når det virkelig blir kaldt, kanskje først og fremst januar og februar, sier hun.

Black Week anses gjerne for å være starten på den viktige julehandelen, som NHO har anslått at vi vil bruke 118 milliarder kroner på i år. Dette omfatter all varehandel i november og desember. Ifølge Virke vil vi bruke 122 milliarder kroner. Begge anslagene er ned fra 125 milliarder kroner i 2020, men fortsatt godt over 2019-nivåene.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, forklarer nedjusteringene med at folk nå vil bruke mindre penger på varer, og mer på tjenester. Forsyningskrisen er heller ikke ubetydelig, påpeker han.

– Hvis jeg skal svare på et makronivå, er det ingen tvil om at det er knapphet i forsyningssystemet. Det er forstoppelse i containerfarten, i tillegg er det flere bedrifter som sier at knapphet på innsatsfaktorer begrenser produksjonen. Pris er heller ikke irrelevant – når det koster fem ganger så mye å få en container fra Asia til Oslo, er det nok noen som tenker at de bør bestille mindre for å beholde marginene, sier han.

«Kan ikke la være»

– Denne perioden er høytiden for alle oss som er «retail junkies» – det er nå du avgjør året. Vi har heldigvis hatt veldig god omsetning i de andre kvartalene, men det er ingen tvil om at det er perioden inn mot jul som er viktigst, sier Kid-sjef Anders Fjeld.

Han er ikke direkte bekymret for at det skal oppstå ytterligere problemer i verdikjeden som følge av de høye volumene. Han tror heller ikke at høye strømpriser og økende renter vil påvirke salget negativt.

– Når det er tøffere tider er folk opptatt av hvordan de har det hjemme, og i bedre tider pusser de opp. Begge deler er bra for Kid, sier han.

Kid-sjef Anders Fjeld tror på nok et rekordsalg.
Kid-sjef Anders Fjeld tror på nok et rekordsalg. (Foto: Andersen, Cicilie)

Fjeld sier at Kid vil gå offensivt til verks under Black Week.

– Vi kan ikke gå inn i en slik periode og ha lavere ambisjoner enn vi har hatt tidligere år. Vår ambisjon når vi planlegger Black Week, er at den skal være bedre enn året før.

Nille-sjef Kjersti Hobøl snakket for noen uker siden om hvordan ubalansen i fraktmarkedet gjorde det usikkert om julevarene ville ankomme i tide.

– Vi losser de siste containerne denne uken, så da rekker vi å få ut varene i butikk før jul. De kom sent, men godt, sier hun.

Nille-sjef Kjersti Hobøl mener man «ikke kan la være» å kjøre tilbud under Black Week. Her med butikksjef Elisabeth Kilinc på Nille Kolbotn Torg.
Nille-sjef Kjersti Hobøl mener man «ikke kan la være» å kjøre tilbud under Black Week. Her med butikksjef Elisabeth Kilinc på Nille Kolbotn Torg. (Foto: Javad Parsa)

Hobøl sier at Nille også vil kjøre tilbud under Black Week, fordi du som retailer «ikke kan la være». Hobøl tror heller ikke at høye strømpriser og økende renter vil ha noen stor effekt på salget.

– Jul er jul i Norge. Det slår nok i så fall heller inn i begynnelsen av neste år, sier hun.

Det er også perioden Hobøl er mest bekymret for, nå som julen langt på vei er reddet for Nille.

– Det er ingenting som tyder på at balansen i containermarkedet er rettet opp til første halvår 2022. I tillegg har du økte råvarepriser og mangel på produksjonskapasitet, og dette vil gjøre det krevende fremover, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.