–Det var veldig mange aktører på ballen her. Alt fra sykkelbud til flybud og nye aktører som tilbyr levering samme dag, sier Thor Molle, logistikksjef hos Brandsdal Group.

Han har nettopp signert en treårig kontrakt med Bring verdt omtrent 300 millioner kroner. Det betyr at Bring skal hente og distribuere varer i alle i land Brandsdalkonsernet, med kosmetikkselskapet BliVakker/Cocopanda i spissen. De har nettbutikker i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Østerrike og straks også i Polen.

I 2018 ble det til sammen sendt 2,4 millioner pakker til konsernets kunder.

Vil ikke betale?

–Den store utfordringen og usikkerheten i bransjen er knyttet til hva kundene faktisk forventer og særlig hva de er villige til å betale for. Selv om vi stadig hører at kundene vil ha varene to timer etter bestilling, er det foreløpig ingen betalingsvilje for så rask levering, sier Molle.

–I Finland har vi testet dette ut. Der kan kundene få varene to-tre dager før mot å betale 40 kroner, men det vil de ikke, legger Molle til og sier Bring ved siden av å være innovative ble valgt fordi Brandsdal-konsernet, som opererer i såpass mange land, mener det er viktig miljømessig å samle all transport hos en aktør.

–Det betyr færre vogntog på veien, sier han.

Brandsdal Group dobler nå lagerkapasiteten i tyske Flensburg, som skal håndtere alle nettbutikkene utenom den norske, til 6000 kvadratmeter.

–Og hva blir det neste innen logistikk? Droner?

–Jeg tror det blir mer i retning sykkelbud. Og jeg tror det blir en veldig differensiering mellom by og land.

–Og kanskje kommer Amazon inn i logistikk også i Norden?

–Jeg tenker i så fall det er mer spennende enn skremmende. Ja, Amazon bidrar til å legge et ekstra press på bransjen i Europa, og det er også bakgrunnen for at vi nå prøver ut et prosjekt på Sørlandet der vi leverer samme dag dersom bestillingen kommer før klokken 0930 og er av en viss størrelse, sier han.

Tviler på Amazon

Gunnar Bruteig Henriksen, e-handelsdirektør i Bring, sier avtalen med Brandsdal Group er viktig for logistikkonsernet.

–Vi er veldig opptatt av å vokse innen netthandel og ta en sterk nordisk posisjon. Vi er store og industrielle og må også tenke stort for å kunne ta ut skalaeffektene. Det er en utrolig tøff bransje hvor alle de store aktørene er med, og det er også kommet mange nye aktører i de store byene i Norden som driver med hjemlevering som skjerper konkurransebildet ytterligere, sier han.

Gunnar Bruteig Henriksen, e-handelsdirektør i Bring, tviler på at giganten Amazon går all inn i Norden.
Gunnar Bruteig Henriksen, e-handelsdirektør i Bring, tviler på at giganten Amazon går all inn i Norden. (Foto: Bring)

–Og snart kommer Amazon?

–Det er det store spørsmålet alle stiller seg, ja. De har kommet for fullt innen distribusjon i land som Storbritannia og Tyskland. De samarbeider gjerne med andre frem til de er så store at de kan ta hele verdikjeden selv. Så gjenstår det å se om Norden med 25 millioner mennesker er nok kritisk masse til å gå inn med egen fysisk distribusjon. Jeg tviler på det, sier Henriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Færre studenter enn før tør å rekke opp hånden
01:40
Publisert: