Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen inviterte mandag morgen næringslivet til å lufte bekymringene om brexit. De små og mellomstore bedriftene glimret med sitt fravær, og det var stort sett de store selskapene og næringsorganisasjonene som kom for å høre på de to statsrådene.

En «hard brexit» eller «no deal», der britene går ut av EU uten en avtale den 29. mars, er den store frykten.

Ring Torbjørn, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og henviser alle praktiske spørsmål om brexit til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Ring Torbjørn, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og henviser alle praktiske spørsmål om brexit til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. (Foto: Elin Høyland)

– Ja, vi er bekymret for en «no deal», sier Trond Aanerud, fagsjef for handelspolitikk og myndighetskontakt i Orkla.

Han sier Orkla har produksjon i Storbritannia, samt betydelig eksport og import fra Storbritannia til EU og Norge. Mesteparten er næringsmidler som er sårbare for forsinkelser.

– Det vi frykter mest er kaotiske grensepasseringer og forsinkelser, sier Aanerud.

– Ring Torbjørn!

Næringsministeren og utenriksministeren sier Norge har tatt alle mulige forholdsregler, også for en hard brexit, men de legger ikke skjul på at det vil bli utfordrende.

– Det er nå ti uker til Storbritannia skal forlate EU 29. mars, og fortsatt er det stor usikkerhet om hvordan dette vil skje. Fra norsk side forbereder vi oss både for at det blir en avtale, og at det ikke blir det. Det vil vi gjøre så lenge det er nødvendig, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Storbritannia er Norges største handelspartner. I 2018 eksporterte Norge for 212 milliarder kroner til landet, og importerte for 38 milliarder kroner.

Olje og gass står for den største andelen av eksporten, og er i all hovedsak uberørt av brexit. Men kjøp av reservedeler og andre varer og tjenester til oljeindustrien vil påvirkes.

– Vi vet hvor viktig det er for næringslivet at handelen med Storbritannia blir minst mulig påvirket av brexit. Vi ønsker å møte næringslivet for å dele våre vurderinger, men også for å lytte til de utfordringer brexit kan gi for norsk næringsliv, og hvordan vi sammen kan møte disse, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I tillegg bor det mange briter i Norge, og mange nordmenn i Storbritannia. Uansett utfall av brexit er det politisk enighet mellom Norge og Storbritannia at disse borgernes rettigheter skal ivaretas.

– Fortsatt er en ordnet utgang mest sannsynlig. Men bedriftene må selv ta en runde og vurdere konsekvensene for en hard brexit, sier Isaksen, som forsikrer at næringsdepartementet vil stille opp med all den hjelp som er praktisk mulig.

– Det han sier er; Ring Torbjørn, sier utenriksminister Eriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør om regjeringsutvidelsen: Det blir flere som kjemper for sitt område, og færre som ser helheten
03:20
Publisert: