Gründer Arnulf Refsnes og resten av ledelsen i matleveringstjenesten Brødboksen «jobbet livet av seg» for å redde selskapet fra konkurs, men lykkes ikke. Den Schibsted-eide konkurrenten Morgenlevering kjøpte i slutten av januar smulene eller Brødboksen for 8,5 millioner kroner.

– Dette har vært min lille baby i tre år. Jeg har sovet lite og knapt gjort annet enn å jobbe, sa Refsnes til DN da konkursen ble kjent.

Nå følger han tett med på hvordan Morgenlevering viderefører virksomheten

– Jeg har jo bestilt en del ganger selv og, sier Refsnes.

– For å teste hvordan de tar vare på «babyen» din?

– Jo, altså, det er jo stor sorg hjemme hos oss og! Det er jo fryktelig upraktisk å måtte ut å kjøpe dette brødet hver morgen, sier Refsnes.

– Det er jo veldig ubittert av deg?

– Jeg føler ikke at det er noen jeg er bitter på knyttet til dette, sier Refsnes, som tidligere har sagt at Morgenlevering var ute etter å bli kvitt en konkurrent.

Tenker på de ansatte

– Men, du er ikke en sånn som har begynt å sende klagebrev?

– Ehm, nei, men jeg tror kanskje kona mi har sendt. Men det har ikke noe med at noe har vært galt. Det er bare at de har sagt at de skal levere på døren, men det kom i postkassen, sier Refsnes.

Som kunde håper han at Morgenlevering blir enda bedre på service.

Selv om Refsnes tilsynelatende tar konkursen med fatning, og bekymrer seg mer for familiens frokostrutiner, legger han ikke skjul på at det er trist å måtte ta Brødboksen til skifteretten.

– Jeg synes det er kjempetrist, både for meg personlig, for kundene og for leverandører. Men spesielt synes jeg det er veldig trist at så mange arbeidsplasser gikk tapt, sier Refsnes.

Rundt 200 ansatte mistet jobben da Brødboksen gikk konkurs, og Refsnes forteller at mange sliter med å finne nye jobber.

– Noen av dem har kontaktet meg og spurt meg om råd, sier han.

Fire kroner på konto

Fredag morgen ble første skiftesamling i konkursboet etter Brødboksen gjennomført. Der kom det blant annet frem at Morgenlevering betalte 8,5 millioner for restene etter Brødboksen og at selskapet hadde svært lite penger igjen da det meldte oppbud.

– Det sto kun fire kroner på kontoen da selskapet be slått konkurs, sa bostyrer Erik Sandtrø til DN i forkant av skiftesamlingen.

I tillegg hadde selskapet noe penger stående på skattetrekkskonto og en garantikonto. Sandtrø beskriver regnskapsføringen i Brødboksen som «oversiktlig» og sier at det foreløpig ikke er funnet noe som tyder på brudd med gjeldende lover og regler.

Brødboksen hadde rundt 22,7 millioner kroner i gjeld da selskapet gikk konkurs.

Drar kanskje på sjøen igjen

Refsnes ser nå fremover og slår fast at han på kort sikt ønsker seg en vanlig jobb. Han har tidligere jobber som oljeingeniør på offshorerigger, og vurderer å gå tilbake til denne jobben.

– Hva er det konkurrentene bør lære fra konkursen i Brødboksen?

– Man må sette kunden i fokus og fokusere på det de ønsker å ha. Vi traff jo veldig godt på det med å løse hverdagsproblematikken for folk, meg selv inkludert.

– Kommer du til å prøve deg på nytt i denne bransjen?

– Nei, men jeg tror Morgenlevering gjorde lurt i å kjøpe opp boet med kundelister og alle boksene. Det gjør at det blir vanskelig for andre å etablere seg. De sikrer seg en sterk posisjon, sier Refsnes. (Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: