– Dette har vært min lille baby i tre år. Jeg har sovet lite og knapt gjort annet enn å jobbe. Da er det trist at det går slik, sier Brødboksen-gründer Arnulf Refsnes til DN mandag kveld.

«Da vi startet Brødboksen for to år siden, hadde vi en klar visjon: Vi skulle levere en tjeneste som var så god at alle ville bruke den. Samtidig visste vi at kampen mot matvaregigantene ville bli svært tøff.»

Det står i en melding som Brødboksen la ut på nettsiden sin mandag.

«Vi startet i det små med ferske frokostleveranser i nabolaget. Veksten var formidabel – og etter kort tid leverte vi til titusenvis av familier, hver dag, i flere norske byer. Denne utrolige og lærerike gründerreisen hadde ikke vært mulig uten de ansattes fantastiske innsats, som delte synet vårt om at kundene alltid kommer først. Vi er veldig lei oss for at «hvetebrødsdagene» dessverre er over», heter det videre i meldingen.

– Nå var kassen tom

Arnulf Refsen forteller at det ikke var noen vei utenom å melde oppbud tirsdag:

– Nei, nå var kassen tom. Vi har jobbet intenst den siste måneden mot investorer, men ikke lykkes med det, sier Refsnes, som selv taper mye penger på at Brødboksen nå kaster inn håndkleet. Han er største aksjonær i selskapet med 10 prosent av aksjene.

– Hvor mye taper du på dette?

– Det er vanskelig å si, og akkurat nå er jeg ikke så opptatt av det heller. Jeg synes bare det er trist at konseptet Brødboksen nå går ned, og selvfølgelig synes jeg det er trist at rundt 200 ansatte mister jobben, at leverandører taper penger og mister en god kunde, og at aksjonærene taper pengene sine. Mange familier blir berørt av dette, sier han.

Problemene ballet på seg

Problemene har ballet på seg for Brødboksen den siste tiden:

I julen skrev DN at fire ansatte som hadde kommet i konflikt med Brødboksen hadde hyret advokat Per Danielsen mot sin arbeidsgiver. Danielsen fortalte at han de siste dagene da hadde fått ytterligere tre henvendelser fra tidligere ansatte som mente de ikke har fått riktige utbetalinger, i tillegg til de fire.

Konfliktene som oppsto mellom de fire ansatte og arbeidsgiver skyldtes både oppsigelser og uenighet om utbetaling av overtid. Tre av sakene var oppsigelsessaker, ifølge Danielsen. I to av sakene hadde uenighet om overtidsberegning blitt brukt som oppsigelsesgrunnlag, fortalte advokaten til DN.

Daglig leder og Brødboksen-gründer Arnulf Refsnes mente det kun var snakk om et tilfelle fra april 2016 der selskapet hadde vært i konflikt med en ansatt om det hadde blitt utbetalt riktig overtidsbetaling. Når det gjaldt det høye arbeidspresset og ansatte som hadde måttet sove på jobb, hadde han følgende kommentar:

– Vi har noen i ledelsen som har jobbet veldig hardt de siste to årene. Sånn er gründerlivet.

Slet med å finne balansen

For at Brødboksen skulle bli et lønnsomt selskap, måtte de vokse raskt, heter det i meldingen på nettsiden deres.

«Dessverre lærte vi at det er vanskelig å finne den riktige balansen mellom vekst, effektiv drift og lønnsomhet. Det er derfor med tungt hjerte at styret i Brødboksen har besluttet å avvikle selskapet umiddelbart, f.o.m. i dag 22.01.18. Det vil derfor ikke være noen utleveringer i morgen tidlig. Alle ordre og varer som er bestilt til i morgen vil bli annullert», beklager ledelsen.

Alpinstjerne satset – men tapte

Alpinist Aksel Lund Svindal er én av mange aksjonærer i Brødboksen som nå taper penger på investeringen sin. Ifølge aksjonærlisten eide han i høst 130.000 aksjer, noe som tilsvarer 0,37 prosent.

Da Brødboksen gjennomførte en rettet emisjon på 35 millioner kroner i september i fjor, var Aksel Lund Svindal en av aksjeeierne som kjøpte seg ytterligere opp i selskapet. Da kjøpte han 50.000 aksjer til en verdi av 150.000 kroner.

Også Jan Petter Sissener går på et tap med aksjer i Brødboksen. På aksjonærlisten før emisjonen sto han oppført med 232,746 aksjer gjennom selskapet Sissener Sirius asa, noe som tilsvarer 0,66 prosent.

Han kjøpte seg også opp i selskapet da den rettede emisjonen ble gjennomført. Da sikret han seg 73.755 nye aksjer til en verdi av 221.265 kroner, kommer det frem i protokollen for den ekstraordinære generalforsamlingen i Brødboksen i september.

Arnulf Refsnes er største aksjonær i selskapet. Før den rettede emisjonen eide han 12,2 prosent av aksjene i Brødboksen. Han eier i dag 10 prosent, opplyser han til DN.

I forbindelse med emisjonen i høst ble selskapet priset til 105 millioner kroner.(Vilkår)

Intelligent madrass
– Jeg har lyst til å hedre morfar. Les hele saken ved å klikke på lenken under.
00:58
Publisert:
DNs kommentator: – Nyåpnede øyne brer seg
DNs kommentator Eva Grinde om politikernes øyeåpnere.
01:33
Publisert: