Fredag morgen gjennomføres første skiftesamling i konkursboet etter Brødboksen, som meldte oppbud den 23. Januar.

– Den første tiden var det intenst arbeid og forhandlinger for å sikre verdier og få solgt virksomheten, forteller bostyrer Erik Sandtrø til DN.

To dager etter at konkursen var et faktum ble det klart at konkurrenten Morgenlevering kjøper restene etter Brødboksen. Det har frem til nå ikke vært kjent hva selskapet, som er eid av mediekonsernene Schibsted og A-media, betalte for smulene i Brødboksen.

Men i bostyrets rapport som ble lagt frem fredag morgen kom det frem at Morgenlevering betalte 8,5 millioner kroner for innmaten i det konkursrammede selskapet.

Morgenlevering leverer daglig ferske brød, bakervarer og frokostvarer, sammen med aviser, på Østlandet og i Bergen, Stavanger, Trondheim og Haugesund.

Har fått inn krav på 21 millioner

Da Brødboksen slo seg selv konkurs 23. januar oppga selskapet at det hadde en gjeld på 22,7 millioner kroner. Da DN snakket med bostyrer Erik Sandtrø torsdag ettermiddag hadde det blitt meldt inn krav på drøyt 21 millioner kroner, men Sandtrø venter at flere krav vil bli meldt inn i ukene og månedene som kommer.

Konkursen i Brødboksen var et stort nederlag for gründer Arnulf Refsnes.

– Dette har vært min lille baby i tre år. Jeg har sovet lite og knapt gjort annet enn å jobbe. Da er det trist at det går slik, sa Refsnes til DN da konkursen ble kjent.

Brødboksen drev med morgenlevering av matvarer på døren, i hovedsak brød, melk og juice. Nærmere 200 ansatte ble berørt av konkursen i de to selskapene som driftet Brødboksen.

Hadde kun fire kroner på konto

De siste månedene før jul jobbet Refsnes og resten av Brødboksen-ledelsen på spreng for å finne en kjøper av virksomheten uten å lykkes. Dermed var det ingen vei utenom å ta selskapet til skifteretten.

– Nei, nå var kassen tom. Vi har jobbet intenst den siste måneden mot investorer, men har ikke lykkes med dette, sa Refsnes til DN

Refnes eide selv ti prosent av aksjene i selskapet og tapte dermed personlig store summer på konkursen. Bostyrer Erik Sandtrø sier at det er tydelig at ledelsen i Brødboksen har kjempet for en løsning til siste slutt.

– Det sto kun fire kroner på kontoen da selskapet be slått konkurs, sier Sandtrø til DN.

I tillegg hadde selskapet noe penger stående på skattetrekkskonto og en garantikonto.

Investor Jan Petter Sissener kom etter konkursen med sterk kritikk av Brødboksen. Sissener mente blant annet at ledelsen hadde vært for «vekstkåt» og at det «gamle styret burde svartelistes».

Følger med på kjøperen

Arnulf Refsnes sier til DN at han nå med på hvordan Morgenlevering løser sin operasjon sammen med avis- og pakkedistribusjon.

– De gjør det beste ut av det på sin måte. Brødboksen-kundene har vært kresne, og vi får se om Morgenlevering kan leve opp til det. De har ikke ambisjonene til Brødboksen på service, men de har i det minste sagt at de skal levere frem til døren og ikke i postkassen, sier Refsnes

Han utelukker ikke at andre vil etablere noe tilsvarende.

– Det er et vakuum der ute etter Brødboksen. Vi får se hva som dukker opp, og om det blir noe seriøst, sier Refsnes.

Sin egen fremtid vet han lite om. I første omgang holder han noen foredrag om gründertilværelsen.

– Jeg vurderer ulike ting. Enten kan jeg gå tilbake og bli oljeingeniør eller konsulent, jeg vet ikke, sier Refsnes.

Bostyrer Erik Sandtrø beskriver regnskapsføringen i Brødboksen som «oversiktlig» og sier at det foreløpig ikke er funnet noe som tyder på brudd med gjeldende lover og regler. Han understreker imidlertid at det fortsatt er for tidlig å si noe sikkert om dette og påpeker at dette er noe bostyret vil se på i sin rutinemessige gjennomgang i tiden som kommer. (Vilkår)

Det har alltid vært en stor drøm
01:42
Publisert: