I Norges største byggevarehus på 22.000 kvadratmeter på Ski i Akershus går kjøper og eiere og ser på produkter. Alt fra dørhåndtak, vinduer, gulvbelegg og kjøkken beskues. Ved hvitvareavdelingen sjekker konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen en ovn.

– Denne er morsom. Det er bare å trykke her så kan man heve og senke ventilatoren bak platetoppen, sier Sandvik.

Han er i ferd med å kjøpe byggevarehuset. For eierne av Ski Bygg har valgt å selge virksomheten til den Ferd-dominerte Mestergruppen.

– Vi blir nå Norges største aktør innen byggevarehandel. Den operasjonelle kapasiteten, beliggenheten på anleggene og kompetansen som virksomheten er tuftet på, passer perfekt inn i Mestergruppen, sier Sandvik.

Salget må godkjennes av Konkurransetilsynet. Overtagelsen forventes å skje i løpet av mars.

Overtar 100-åring

Ski Bygg eies gjennom Ski Bygg Gruppen av familien Norum.

– Det var min bestefar Andreas Norum som etablerte selskapet i 1919, sier Ingar Norum, daglig leder i Ski Bygg og styreleder i Ski Bygg Gruppen.

Det begynte med sagbruk, trelast og etter hvert byggevarer og jernvare. Så sent som på begynnelsen av 1990-tallet eide virksomheten tomten som nå huser Ski storsenter.

– Ja, den tomten solgte vi til Thon-gruppen. En latterlig lav pris sett med dagens blikk, sier Norum.

Og hva får dere for salget av virksomheten til Mestergruppen?

– Det er konfidensielt, men det som er viktig for oss, er at vi konverterer en vesentlig del av kjøpesummen med aksjer i Mestergruppen.

– Hvor stor eierandel får dere da?

– Liten. Du skjønner de påstår at Mestergruppen er så mye verd, så vi får en eierandel på 3,5 prosent, sier Norum og ler.

Vi har savnet en sterkere posisjon i denne regionen, sier konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen til høyre. Ved hans side står administrerende direktør Ingar Norum i Ski Bygg.
Vi har savnet en sterkere posisjon i denne regionen, sier konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen til høyre. Ved hans side står administrerende direktør Ingar Norum i Ski Bygg. (Foto: Javad Parsa)

Både kjøper og selger innrømmer imidlertid at det er snakk om en vesentlig sum.

Byggevarekjeder og virksomheter har de siste årene vært svært attraktive. Bare i fjor kjøpte den finske eieren av Byggmakker, Kesko, byggevarekjedene Skattum og Gipling for til sammen 1,4 milliarder. Kjøpesummen tilsvarte rundt 50 prosent av kjedenes omsetning. Med det til grunn prises Ski Bygg til mellom 300 og 400 millioner kroner.

Over ti milliarder

Kjøperen understreker at Mestegruppen frem til i dag kun har Sentrum Bygg på Alnabru i Oslo-området.

– Vi har savnet en sterkere posisjon i denne regionen, og vi er svært glade for å få en kvalitetsbedrift som dette inn i gruppen, sier Sandvik.

Mestergruppen overtar et selskap som i år vil få en omsetning på rundt 700 millioner kroner.

– Vi mener at vi nå blir større enn Optimera med dette kjøpet og får en estimert sluttleddomsetning på 10,6 milliarder kroner i år fordelt på alle våre byggekjeder, sier Sandvik.

Selv har han bidratt til at Mestgruppen har vokst betydelig.

– Vi har gjennomført seks oppkjøp i min tid i byggevarekjeden. Da jeg tiltrådte i 2014, var omsetning på mellom tre og fire milliarder kroner, sier Sandvik.

Hatt flere friere

Ski Bygg etablerte byggevaresenteret på Kjeppestad like utenfor Ski i 1974. Selskapet ble i 1983 medlem av Norgros, som var forløperen til Byggmakker.

På 1990-tallet var Ski Bygg-gruppen den største enkelteieren i Byggmakker, som da var Norges største byggevarekjede. Byggmakker ble solgt til finske Kesko i 2004. Ski Bygg avsluttet samarbeidet med Byggmakker i 2012.

– Vi har siden 2013 stått på egne ben og utviklet merkevaren Ski Bygg til å ta en sterk posisjon i Follo-regionen på trelast, byggevarer, interiørvarer og kjøkken, sier Norum.

Byggevare-sjefen innrømmer at han har hatt flere friere på døren som ønsket å kjøpe Ski Bygg.

– Det har vært noen tilbud. Selv mener vi Mesterguppen blir en god partner for oss. Vi liker tanken på å bli en del av Norges største aktør innen byggevarehandel, og deler Mestergruppens oppfatning om at vi er en god match med gjensidig utfyllende egenskaper. Vi har også vektlagt Ferds posisjon som majoritetseier og deres satsing på at Mestergruppen blir en ledende aktør innen byggevarehandel i Norge, sier Norum.

Han legger til at eierfamilien skal nå konsentrere seg om virksomhetene i eiendom og vvs og storsatsingen på produksjon av massivtre gjennom selskapet Splitkon i Åmot i Buskerud.

– Og hvordan skal du feire salget?

– Har ingen planer om det. Vi skal finne ny leder for Ski Bygg i løpet av 2019. Jeg blir 66 år i år og skal tre av her, sier Norum.

– Vi skal feire med en god middag da, sier Sandvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Perfekt familiebil. For to
DN har testet BMWs nye toppmodell sportscoupéen M850i.
03:23
Publisert: