Det var i fjor sommer det ble kjent at investoren Carl Berg, hans selskap Invest Sør og Coop Sørvest saksøkte Olav Thon Eiendomsselskap for i alt 386 millioner kroner pluss renter som i stevningen var oppgitt å være ytterligere 70 millioner kroner.

Dårlig deal?

Saksøkerne mente de hadde krav på et etteroppgjør i tillegg til den opprinnelige salgssummen etter salget av deler av Sørlandssenteret utenfor Kristiansand i 2007.

Saksøkerne fikk 200 millioner kroner som utgjorde 33 prosent av anslått verdi på senteret etter den utbygging som skulle gjennomføres. De lokale investorene skulle få mer dersom utbyggingen skapte merverdier ut over 200 millioner kroner.

Olav Thon kjøpte deretter flere eiendommer på stedet og startet en gigantiske utbygging til 1,7 milliarder kroner og slo også sine eiendommene sammen med DNB-eide Sørlandssenteret.

Saksøkerne mente gigantutbyggingen skapte betydelige merverdier for Olav Thon og krevde følgelig basert på salgsavtalen fra 2007 en tilleggsbetaling på 386 millioner kroner pluss renter.

Thon avviste bestemt ethvert krav og har hevdet at nettopp Sørlandssenteret, som etter utbyggingen nå er på 110.000 kvadratmeter og dermed Skandinavias største, er en av de dårligste investeringene han har vært med på.

I januar møttes partene i tingretten i Oslo 12 dager i strekk.

I løpet av hovedforhandlingene ble det klart at en regnefeil gjorde at kravet ble redusert til 200 millioner kroner pluss renter, hvorav Coop krevde 60 millioner og Carl Berg og hans selskap resten. De krevde også at Olav Thon Eiendomsselskap (OTE) skulle dømmes til å betale saksøkernes saksomkostninger.

Får ikke en krone

Dommen fra Oslo tingrett mandag ettermiddag er et knusende nederlag for saksøkerne. Tingretten har i dommen gjennomgått økonomien i prosjektet og slår fast at utbyggingen faktisk har ført til et «negativt prosjektresultat og mindreverdier i forhold til det nivået forskuddsbetalingen var basert på. Da er det ikke grunnlag for noe tilleggsvederlag og OTE skal frifinnes».

Saksøkerne har dermed tapt saken fullstendig og må både betale egne og motpartens saksomkostninger; til sammen seks millioner kroner.

Advokat Rolf Markussen fra advokatfirmaet Grette representerte Olav Thon Eiendomsselskap i tingretten.

Advokat Rolf Wilhelm Markussen fra Grette (til venstre), administrerende direktør Dag Tangevald-Jensen fra Olav Thon Eiendomsselskap, advokat Ole-Jacob Farstad og utviklingssjef Jørgen Sollie fra Thon fikk fullt medhold fra Oslo tingrett om at Thon ikke skal betale en krone av gigantkravet.
Advokat Rolf Wilhelm Markussen fra Grette (til venstre), administrerende direktør Dag Tangevald-Jensen fra Olav Thon Eiendomsselskap, advokat Ole-Jacob Farstad og utviklingssjef Jørgen Sollie fra Thon fikk fullt medhold fra Oslo tingrett om at Thon ikke skal betale en krone av gigantkravet. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Vi er svært godt fornøyde med dommen og mener det er en riktig og god dom, sa Markussen da DN tok kontakt mandag kveld.

– Men vi har ikke noen nærmere kommentarer til saken ut over at Olav Thon Eiendomsselskap nå håper at man kan legge denne saken bak seg og konsentrere ressursene sine til å utvikle Sørlandssenteret videre, sier han.

Advokat Peter Simonsen fra Simonsen Vogt Wiig har ikke besvart DNs henvendelser. Simonsen representerte både Coop Sørvest, Carl Berg og hans selskap i tingretten.(Vilkår)

Tirsdag kan regjeringen gå av
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim spår tre mulige utganger for Erna Solbergs største krise
02:28
Publisert: