Den norske sjokoladeprodusenten Hval sliter tungt etter at sukker- og sjokoladeavgiften ble økt med 83 prosent i 2018. I mai var tapet på en million kroner, men på få måneder har det nå forverret seg til et tap på seks millioner kroner. 24 prosent av omsetningen er barbert bort.

Gründer og fabrikksjef Rune Forsberg i Hval trekker frem at selskapet produserer 650.000 kilogram sjokolade per år, og med en avgift på 39,15 kroner per kilogram sjokolade utgjør avgiften dermed rundt 25 millioner kroner. Det av en årlig omsetning på 55 millioner kroner.

– Dette er naturligvis ikke bærekraftig. Jeg er overrasket over hvor hardt det har rammet, sier Forsberg.

«Slutt om ett år»

Salgsnedgangen har resultert i at Hval fra mai til august i år måtte permittere alle 14 ansatte på 60 prosent basis, opplyser fabrikksjef Forsberg. Hans sønn, Adrian Forsberg, tok i august i fjor over den daglige driften fra faren. Han forteller at de ansatte nå er bekymret og engstelige.

– Men permitteringer har vært nødvendig for å komme gjennom den siste perioden med lavere volum. Vi har aldri hatt behov for det tidligere. Det er ganske dramatisk, sier han.

Daglig leder Forsberg sier at fremtidsutsiktene til Hval hviler på hva regjeringen kommer til å gjøre med budsjettet neste år.

– Det er en kamp vi kjemper og har kjempet lenge for. Det er utakknemlig når regjeringen øker en avgift som allerede er så konkurransevridende, sier han.

Daglig leder Adrian Forsbergs far, Rolf Rune Forsberg, startet Hval sjokoladefabrikk i 1996.
Daglig leder Adrian Forsbergs far, Rolf Rune Forsberg, startet Hval sjokoladefabrikk i 1996. (Foto: Knut Egil Wang)

Rune Forsberg forteller at Hval også har klaget inn avgiften for Eftas overvåkningsorgan Esa, som har lovet å svare i oktober, etter tre utsettelser.

– Kua dør mens gresset gror. En rettssak kan ta flere år og det vil være frustrerende å legge ned og samtidig eventuelt ha hatt rett hele tiden, forteller Forsberg.

– Vi flyter over denne vinteren, men det er slutt om ett år om vi ikke klarer å finne på noen nye stunt, legger han til.

Prøver seg på kaker og kjeks

Hval har nå begynt en prosessen med å bli en kake- og kjeksprodusent. Kaker og kjeks med opptil 49 prosent sjokolade er ikke underlagt sukker- og sjokoladeavgiften.

– Det er det eneste vi kan forsøke å få til kjapt, påpeker fabrikksjef Rune Forsberg.

Han går hardt ut mot forslaget om å øke avgiften kraftig.

– Sjokoladeavgiften er ikke bærekraftig, den er stadig mer konkurransevridende og har ingen helseeffekt. De la på en avgift, lukket øynene og tenkte ikke på hvor store tapene ville bli. Det blir også ekstra ille for oss som driver med smågodt, da vi ikke har samme merkenavn som forbrukerne er trofaste mot, samt at prisene er mer sentrale, sier Forsberg.

Avgiften kom inn i statsbudsjettet etter forhandlinger mellom KrF og regjeringen. DN har fremlagt kritikken fra Hval Sjokoladefabrikk:

– KrFs forslag var å ha ordinær moms på godteri og sjokolade, fordi dette ikke er nødvendighetsvarer slik andre matvarer med lav moms er. Regjeringens forslag var økt særavgift på sukkervarer. Uansett er det grunn til å tro at økt pris på godteri og sjokolade medfører et noe redusert salg og forbruk og dermed en positiv effekt på folkehelsen, sier finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Christen Sveaas er nest største eier i Hval Sjokoladefabrikk gjennom Kistefos as med 12,31 prosent av aksjene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.