– Nå må vi ha nye forsyninger i løpet av dagen, hvis ikke så stopper produksjonen igjen. Om vi skal kjøre produksjon i morgen også er vi avhengig av mer CO2, sier Christian Aass.

Når han møter DN torsdag formiddag, er det ennå usikkert om nye CO2-forsyninger kommer til Aass Bryggeri i løpet av kvelden. Aass forteller at de lever fra hånd til munn.

Han er femtegenerasjons bryggerileder i Norges eldste bryggeri, som er lokalisert i Drammen. Etter at Yara stoppet produksjonen av CO2 ved sin fabrikk i Porsgrunn, har han hatt spennende dager på jobb. I forrige uke måtte bryggeriet stoppe produksjonen i to dager.

– Du kan si at to dager med stopp er ingen krise, men så er det sånn i ølproduksjon at du har et visst antall tanker, og øl har en lang produksjonstid. Selve bryggingen tar bare åtte timer, men å lage et ferdig produkt kan ta mellom en måned og et halvt år, sier Aass.

Inne på Aass Bryggeri durer og går det i maskiner mellom meterhøye paller med pakkeklar øl. Det er varmt, og vanskelig å tenke på juleøl, men det er nettopp det de gjør her.

– Vi er avhengige av å få tappet opp tankene for å produsere juleøl, to produksjonsdager er fire tanker, og de trengte vi til å produsere juleøl. Det fører til at vi må gjøre smarte forskyvninger, sier Aass.

«Et betydelig tap»

I tillegg til at manglende CO2-førte til produksjonsstans i forrige uke, er CO2-en bryggeriet får levert fra utlandet ekstra dyr.

– Vi blir påført en ekstra kostnad fra leverandøren Praxair. Det er ikke snakk om millioner i ekstrakostnader, men heller ikke bare et par tusenlapper, det ligger et sted imellom. Det er en anspent situasjon i hvert fall i to uker til. Vi får mye mindre forsyninger enn vi ønsker, og må derfor redusere produksjonen. Forrige uke måtte vi ta vekk fire komplette skift, det betyr i praksis to dager med produksjonsstopp, det er et stort tap, sier Aass.

– Hvor stort tap er det snakk om?

– Det kan jeg ikke si, men det er et betydelig tap. Vi har bare fire produksjonsdager i uken, så et stopp på to dager tilsvarer halve produksjonen for en uke, sier han.

– Har det vært aktuelt for dere å få erstatning fra leverandør?

– Det burde det vært, men det har ikke vært det. De har gjort sitt for å levere, i det som er blitt en såkalt force majeure, en uventet situasjon, sier Aass.

Han forteller at mangelen ikke har gått utover leveranse til butikkene ennå. Årsaken til det er at de tidlig så at det kom til å bli en god sommer, og økte derfor produksjonen tidlig.

Bedring i Europa

Onsdag publiserte Praxair, som leverer CO2 fra produksjonsanlegget til Yara, at flere store produksjonsanlegg i Europa har startet opp fabrikkene. Dersom oppstarten går som planlagt vil de kunne regne med større skipslaster de kommende dagene og ukene, skriver leverandøren i en melding.

Tidligere er det blitt annonsert at produksjonen i Porsgrunn kommer til å bli åpnet igjen 17. juli. Praxair melder nå at det kan være aktuelt å gjenoppta produksjonen tidligere, men at det vil ta ytterligere noe tid før produksjonen av CO2 er på markedet.

Status nå er at vi får inn skipslaster som vi kjører videre etter en prioriteringsliste på menneskers liv og helse. Deretter kommer industrien. Det er positivt at flere fabrikker nå starter opp igjen i Storbritannia. Produksjonssenteret i Porsgrunn er ikke oppe og går ennå, men vi informerer kunder fortløpende, sier Stine Gallagher, markedskonsulent for Praxair, til DN.

«En anstrengt situasjon»

Det er ikke bare bryggerier som blir rammet av CO2-mangelen. Forrige tirsdag ble hagevanning forbudt i to dager i hele Oslo kommune på grunn av CO2-mangel. Og kommunen kan ennå ikke puste helt ut.

– Vi er fortsatt i en anstrengt situasjon, men vi er litt mer robuste nå etter at vi hadde to dager med hagevanningsforbud. Vi har fått en del påfyll med CO2, men det er fortsatt litt lite på tanken, sier Frode Hult, seksjonsleder for Vann- og avløp i Oslo.

Han forteller at Oslo er spesielt sårbart fordi 90 prosent av alt vannet kommer fra et renseanlegg fra Maridalsvannet. For å få rent vann er man helt avhengig av at det er CO2 til stede under vannrensingen. Han presiserer at alle innbyggere har fått godt fullrenset drikkevann hele tiden.

På Aass Bryggeri står det pall på pall med øl. Et stort lager reddet bryggeriet fra å ikke kunne levere til butikkene da de måtte holde stengt på grunn av CO2-mangel.
På Aass Bryggeri står det pall på pall med øl. Et stort lager reddet bryggeriet fra å ikke kunne levere til butikkene da de måtte holde stengt på grunn av CO2-mangel. (Foto: Javad Parsa)

– Det er blitt pålagt fra Mattilsynet å ha inne et nytt renseanlegg innen 2028, som legger opp til en vannbehandling hvor man ikke bruker CO2. Det er et svært viktig prosjekt, forteller Hult.

Fortsatt slakt

Selskapet Nortura driver 32 produksjonssteder hvor det slaktes dyr, som så pakkes ned og kjøles til videre levering. Alle tre ledd er avhengig av CO2. Selskapet har merket mangelen, men har ikke måttet stenge av produksjonen.

– Vi følger situasjonen og har hele tiden tett dialog med leverandørene våre Praxair og Aga, forteller Tanita Wassås Kveinå, kommunikasjonsrådgiver i Nortura.

Hun forteller at dersom de ikke har tilgang til C02 vil all produksjon stoppe opp.

– Men vi er mindre bekymret nå enn vi har vært tidligere. Vi har tillit til at myndighetene og leverandørene gjør de rette prioriteringene, sier Kveinå.

Nortura har fått levering denne uken, men forteller om en fortsatt uoversiktlig leveringssituasjon.

– Dette håper vi at løser seg snart, sier Kveinå.

Tungt år for Nøgne Ø – se neste side(Vilkår)

Skulle ikke du egentlig vært på jobb nå?
Hvilke private avtaler er det greit å gjøre i arbeidstiden?
02:28
Publisert: