– Etter flere år med flat vekst i omsetning, er det hyggelig å kunne melde at pilen peker oppover, sier administrerende direktør Stein Rømmerud i Coca-Cola European Partners  Norge.

De siste årenes helsefokus har gjort at drikkevareprodusenten Coca-Cola har slitt med å få opp salget, men sterkere satsing på sukkerfrie drikkevarer – og store kampanjer gjennom dagligvarekjedene – bidro til fem prosent vekst i omsetning i fjor. 

Økt vekst koster. Ifølge selskapets årsrapport hadde Coca-Cola European Partners Norge i fjor 7,1 milliarder kroner i bruttoinntekter basert på listepriser og inkludert avgifter, men over 3,3 milliarder kroner ble gitt i rabatter. 

– Når det er høyere aktivitetsnivå, betyr det flere kampanjer. Da gis det mer i rabatter, sånn er det bare, sier Rømmerud.

Var ikke «bestevenn»

Det er godt kjent at dagligvarekjedene har harde forhandlinger med leverandørene hver høst, hvor priser og plassering er gjenstand for knallharde budrunder. I tillegg valgte Rema 1000 å kaste ut alle andre produkter enn Coca-Cola og Coca-Cola Zero fra hyllene sine ved nyttår som ledd i sin «bestevenn»-strategi.

– Vi var ute hos Rema i tre måneder, så kom vi inn med noen flere merker. Men vi har fortsatt en begrenset avtale sammenlignet med fjoråret. Vi har likevel en positiv dialog fortsatt, sier Rømmerud. 

Før stormen rundt Rema 1000 på tampen av fjoråret, hadde Coca-Cola allerede begynt å tilpasse kostnadsnivået. Antall ansatte i fjor var rundt 750, 20 færre enn året før. I år blir det enda færre, ifølge Rømmerud.

– Vi vil nok være i underkant av 700 ansatte i år. Vi har gått gjennom hele virksomheten fra topp til bunn. Vi vil ha flere i selgende roller, ut mot kunder, derfor har vi redusert antallet på mellomnivået og i støttefunksjoner, sier Rømmerud. 

Størst på «jobbkaffe»

Noen flere ansatte kom likevel inn i selskapet i fjor, gjennom oppkjøpet av kaffevirksomheten til Sodexo. Etter oppkjøpet er Coca-Cola den største aktøren på det norske markedet for «jobbkaffe», og Rømmerud sier de snart vil ha utplassert kaffemaskin nummer 10.000.

– Det er faktisk første gang vi har gjort et oppkjøp i Norge. Vi vil satse tungt på kaffe og varme drikker i tillegg til vår kjernevirksomhet. Det gir økt omsetning og lønnsomhet, sier Rømmerud. 

Viktigst å slå «den blå»

Men kjerneproduktet er og blir Coca-Cola, men ikke den med sukker. 

– Trenden fra kjøp av vanlige drikkevarer til sukkerfrie varer har pågått i mange år. I 2016 startet mat- og drikkebransjen et samarbeid med helseministeren hvor vi satte mål for kutt av salt, sukker og fett. Det samlede sukkerkuttet i drikkebransjen skal være på 19 prosent innen 2020, sier Rømmerud.

Og legger til:

– Vårt flaggskip er Coca-Cola zero sugar. Ifølge Nielsen-tall er det den raskest voksende sukkerfrie drikken nå med 13, 5 prosent. Vi har en tøff daglig kamp med Pepsi Max, «den blå», og vi vokser mer enn den nå, sier Rømmerud fornøyd. 

Den sterke resultatforbedringen fra 2015 til 2016 skyldes i tillegg til kostnadskutt og økt omsetning at 2015 var et «unaturlig år».

– Svakere norsk krone mot euro og dollar slo kraftig ut på våre kjøp av råvarer i 2015, sier Rømmerud. (Vilkår)


Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: