Butikksjef Rune Disserud i Extra Kallerud ved Gjøvik registrerte at kundene etterlyste flere ølsorter. 

– Vi er eid av kundene våre og jeg ville gi det kundene etterspurte.

Da tok han kontakt med Coop-kjeden og fikk i mai lagt opp flere hyller med øl.

– Vi doblet plassen til øl og gikk fra rundt 100 ølsorter til opptil 247 ølsorter, sier Disserud.

Ifølge Oppland Arbeiderblad, som omtalte saken først, har økningen medført at øl-omsetningen i butikken har økt med 20 prosent siden omleggingen.

– Ja, det stemmer. Den økningen kom veldig raskt. Ryktene i Gjøvik om vårt øltilbud spredte seg fort. Men vi har ikke bare økt omsetning på øl. Hele butikken fikk en fin omsetningsvekst i fjor, sier Disserud.

Øker øl-tilbudet

Nå vil Coop, som har 330 ulike ølsorter i sortimentet, gi Extra-butikkene et bedre øl-tilbud. Det er opp til butikkene om de vil opp på øl-nivået til Extra-butikken ved Gjøvik eller ikke.

– Extra har testet et nytt ølkonsept som nå skal rulles ut i alle butikker, hvor de nasjonale bestselgerne alltid skal være tilgjengelig, og hvor vi skal ta regionale hensyn. Vi skal gi god kundeinformasjon og følge etter Vinmonopolets form med blant annet informasjon hva produktene passer til med vippetaster, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop–Norge.

Han legger til at Extra er lavprisbutikken som skal ha supermarkedsutvalg også på øl.

– Derfor legger vi inn spesialøl fra lokale bryggerier i sortimentet.

 Konkurrenten Rema går motsatt vei. Dagligvarekjeden skal gå fra 49 nasjonale ølsorter til 43, og har inngått en «bestvennsavtale» med Carlsberg.

 Ledelsen i Nord-Norges største bryggeri, Mack, frykter at deres produkter forsvinner fra Remas hyller og at det vil få alvorlige konsekvenser for ølbryggeriets 120 ansatte.

Rekordsalg av øl

Salget av øl målt i volum har aldri vårt så høyt som i 2016.

– Det går mot all-time high. Veksten i volum i fjor blir på underkant av fire prosent, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han leder en foreningen med 118 medlemmer, hvorav 109 av dem er gårds- og småskalabryggerier.

Den største veksten har mikrobryggeriene.

– Småskalabyggeriene har en vekst isolert på til sammen 20 prosent. De fem store bryggeriene har en vekst på tilsammen over tre prosent, sier Nome som går gjennom foreløpige desember tall.

I november var det totale salget i Norge på 24,2 millioner liter–en økning på 7,4 prosent fra samme måned året før.

«En annen status»

Nome mener det er flere årsaker til at det drikkes mer øl.

– Øl har fått en helt annen status de siste årene og konkurrerer med vin på de fine bord. Øl er blitt trendy. Erfaringsmessig er det ikke en boble. Dette vil forsette å øke, men det kan hende at folk heller vi kjøpe mere premiumvarer som er dyrere og dermed litt mindre i kvantum, sier Nome.

Selv mener han at dagligvarebutikkene ikke bør innskrenke ølutvalget, som Rema planlegger å gjøre, men heller å utvide tilbudet.

– De kjedene og butikkene som satser på et bredt ølutvalg trekker kunder, sier Nome.

«Opp mot 400»

Dagligvarekjeden Meny, som eies av Norgesgruppen, satser på et meget bredt øltilbud med et totalsortiment på nesten 600 ølsorter.

Meny-ledelsen opplyser at de beste butikkene kan ha opp mot 400 ølsorter.

 «Kundene våre kan velge øl fra nesten hele verden, og i tillegg har vi Norges største utvalg av Norske håndverksbryggerier – nesten 400 ølsorter. Vi har øl fra hele Norge – fra Svalbard i nord til Lindesnes i Sør. Meny har dette store utvalget for å gi kundene våre stor valgfrihet på hva de ønsker å kjøpe» skriver Steinar Lauritsen, kategoriansvarlig Drikke i Meny i en epost.

Glutenfrie ølsorter

I Extra-butikken ved Gjøvik er det øl fra flere verdensdeler. Men det er øl fra norske mikrobryggerier som har hatt sterkest omsetningsvekst. Et produkt fra et mikrobryggeri i Gausdal er blitt tatt i mot godt av kundene.

– Vi selger meget bra av 7null4 og av Ægir samtidig har vi fått inn noen økologiske og glutenfrie ølsorter som også selger bra, sier butikksjef Rune Disserud. 

– Med så mange ølsorter i butikken, hva er det som støver ned?

– Det har faktisk ikke skjedd ennå. Jeg har ingen varianter som støver ned.

– Og hva er din egen favoritt?

– Jeg er glad i mørk og kraftig øl, så jeg liker Nøgne Ø, sier Disserud som forteller at det kommer stadig nye ølsorter.

– Bare i dag fikk jeg Fredrikstad Pilsner fra Hansa Borg og Lundetangen fra Skien.

– Og hvor mange av de 247 ølsortene har du selv smakt?

– Det vet jeg ikke, er nok et begrenset antall. Vi konsentrere her å stable øl i hyllene, sier Disserud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: