Hårvask er blitt en sak for politikere og myndigheter etter at frisørgründerne i kjeden Cutters har skapt bølger i klippemarkedet. Mandag ettermiddag var det møte hos Helsedepartementet, med representanter for NHO, Helsedirektoratet og Cutters.

– Jeg er svært overrasket over at Helsedepartementet ikke ville bekrefte at det ikke blir noe påbud om å tilby hårvask, sier Cutters-gründer, Andreas Kamøy, til DN.

Kjeden har vokst i rekordfart på sitt konsept om billigklipp på 15 minutter – uten hårvask. Men mange i frisørbransjen har vært svært kritiske til nykomlingen.

Cutters er blitt anklaget for å rasere frisørfaget, og NHO-forbundet Norsk Frisør- og velværebedrifter (NFVB) har forsøkt å overbevise politikerne om at det bør bli et klart påbud om å tilby hårvask i alle frisørsalonger. Cutters tilbyr ikke hårvask i noen av sine 30 salonger og har kjempet for at det heller ikke skal bli påbud om dette.

– Hadde du forventet en slik bekreftelse på møtet?

– Ja, absolutt. Jeg trodde det var satt punktum i saken, så jeg er skuffet, sier Kamøy.

Ikke snudd

NFVB ønsker ikke å påby alle kunder å vaske håret, men å pålegge alle salonger å ha vaskeservanter og slik at det kan gjennomføres hårvask.

Dagens regelverk er blitt tolket både for og mot at det er påbudt å tilby hårvask, og partene er enige om at reglene bør klargjøres. Uenigheten handler om hvordan dagens regelverk skal tolkes, og om hvordan det bør presiseres.

– Helse- og omsorgsdepartementet ser utfordringen og vil behandle en eventuell tydeliggjøring i frisørforskriften så fort som mulig. Det var et bra møte, synes jeg, sier Anne Mari Halsan, i NFVB, i en sms.

Hun sier det var et rent informasjonsutvekslingsmøte.

Ifølge Kamøy har motparten snudd.

– De bekreftet at de ikke lenger var for påbud om tilbud av hårvask, sier han.

Halsan oppfatter det ikke slik.

– Vår forståelse er fremdeles at adekvat utstyr til å håndtere smittefare og sikre tilfredsstillende hygieniske forhold, for både frisører og publikum fordrer servanter til vask av hender, utstyr og hår i salongene, skriver hun i en tekstmelding.

OBS: Kamøy presiserer i epost at han mente NHO hadde snudd i saken, og nå er eksplisitt mot et påbud om vasketilbud, men ikke deres underforbund NFVB, som fortsatt er for et påbud.

Tror det løser seg

Kamøy føler seg likevel trygg på at det ikke blir noe påbud om å tilby hårvask etter at helseminister Bent Høie sa sin mening om saken.

– Det regner jeg absolutt med, særlig med tanke på hvor tydelig Bent Høie var, sier han.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har fastsatt dagens forskrift om hygienekrav i behandlingsyrker, deriblant frisører. Det er derfor helseministeren som har siste ord i saken.

– Jeg kan allerede nå si at når det gjelder akkurat dette spørsmålet, så kommer vår klare beskjed å være at det ikke er aktuelt å innføre noe krav om hårvask, sa Høie til DN i november.

Kamøy forteller at Cutters snart åpner sin 31. salong, etter å ha startet 2017 med bare åtte. Omsetningen er ennå ikke klar, men han regner med den blir rundt 60 millioner kroner.

– Hvor mange hoder har dere klippet?

– Det er bare å regne ut – 299 kroner per klipp, sier han.

Tallene tyder på at Cutters vil stå for rundt 200.000 hårklipper i år.

Kjeden har allerede åpnet sin første salong i Sverige, og vurderer å åpne i flere land i nærområdet neste år, forteller han. (Vilkår)

Bitcoin på børs
Bitcoin debuterte på futuresbørsen i Chicago i går og dette har ført til enda større handel i kryptovalutaen.
01:35
Publisert: