– Et høydepunkt for meg personlig var å si nei til å kjøpe Ica Norge, som vi ikke mente var verdt så mye som selskapet gikk for til slutt. Isteden betalte vi ned gjeld, sa Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan da Reitangruppens tall ble lagt frem på Lade Gaard i Trondheim tirsdag formiddag.

DN har tidligere skrevet at Rema 1000 bød halvparten av Coop, som la 2,5 milliarder kroner på bordet for å kjøpe Icas butikker. Coop fikk til slutt sitt bud akseptert, og Ica-oppkjøpet vurderes nå av Konkurransetilsynet.

Reitangruppen fikk et resultat før skatt på 2,4 milliarder kroner ifjor, mot 2,6 milliarder kroner året før. Reitangruppens aktivitet i syv land spenner seg fra drivstoff og smøreoljeprodukter, kiosk og dagligvare til eiendom. Samlet var omsetningen på 82 milliarder kroner i 2014, rundt fem milliarder kroner mer enn året før.

- Jeg er veldig veldig glad jeg ikke ser alle pengene, de går til frysedisker og butikker. Vi har investert 15 milliarder i handel de siste 10 årene, sa selvutnevnt colonialmajor Odd Reitan på presentasjonen.

Dagligvarekjeden Rema 1000 hadde en totalomsetning på 58 milliarder kroner ifjor. Butikkomsetningen utgjorde 49,7 milliarder kroner.

Odd Reitan klarer ikke å legge skjul på at han er storfornøyd med utviklingen.

– I store trekk skal jeg nevne at aldri har vi vært med solide og bedre rigget til fremtiden enn nå. Jeg er veldig stolt av det.

Konsernets egenkapital er nå på 16 milliarder kroner.

– Det er bra, og det er lov å være stolt av slike tall. Jeg er også veldig stolt av at vi har vært i stand til å velge bort ting vi har kommet til ikke var verdt å gjøre noe med. Vi har isteden nedbetalt gjeld, sa Odd Reitan.

Ole Robert Reitan, som er toppsjef i Rema 1000, er derimot ikke helt fornøyd med utviklingen i Norge.

- Jeg kunne ønsket meg større vekst i Norge, og at vi hadde åpnet flere butikker. Men markedet er ganske flatt, og jeg er enda mer fornøyd med veksten i Danmark, hvor vi passerte 10 markedsandel og en er av få utenlandske aktører som lykkes. Rema økte markedsandelene både i Norge og Danmark, og vi vinner pristestene. Det går så det griner for Rema 1000, sa Ole Robert Reitan.

Kiosk og servicehandelssatsningen Reitan Convenience hadde en positiv utvikling i omsetning og driftsresultat i 2014. Fjoråret endte med en totalomsetning på 14,8 milliarder kroner, og et driftsresultat på 410 millioner kroner.

- 2014 var et godt år for Reitan Convenience, med en meget god utvikling i den underliggende driften og organisk vekst, sier administrerende direktør i Reitan Convenience, Magnus Reitan.

Uno-X Gruppen ble etablert som forretningsområde i Reitangruppen i 2009. Omsetningen i 2014 ble NOK 11,5 milliarder og et driftsresultat på 421 millioner.

Et kjennetegn for Reitangruppen er stabile, men lave marginer.

– Reitangruppen handler om store volum, men lave marginer. De siste årene ser vi at det er volum som har økt, ikke marginene. Og vi ser hele tiden på å kutte kostnader for å tilby lavest mulig pris til kundene våre. Vi føler av og til at vi jobber i et system der ingen er fornøyd med noe noen gang, sier finansdirektør Kristin Genton.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kjempesmell for Grand Hotel: Tallene er minst like ille som vi fryktet
Her avslører Audi hvordan neste generasjon A6 stasjonsvogn kan se ut
 
  Hvitevarene lever kortere og kortere