Nærmest over natten fikk dagligvarebransjens lillebror fra Trondheim, Bunnpris, 20 prosent flere butikker.

For at Coops gigantoppkjøp av Ica Norge skulle godkjennes av Konkurransetilsynet, måtte et hundretall butikker ut av Coops nye dekningskart. I løpet av noen sene nattetimer havnet 43 av butikkene i hendene på Lykke-familien, som nå vil telle 256 butikker.

Ica-kjøpmennene som nå må skilte om til Bunnpris, ble avgjørende for at Coop skulle lykkes med Ica-handelen til 2,5 milliarder kroner, men var selv uvitende om hvordan de ble brukt som brikker i et stort politisk spill om norsk dagligvaremakt.

– Det har vært en krevende prosess som mange har opplevd uryddig, sier leder Jan Andersen i Norske Ica-kjøpmenns franchiseforening.

Presset av deadline

Natt til 4. mars i år: Når lysene slukkes i Bunnpris-butikken i Trondheims paradegate like før midnatt, jobbes det intenst i etasjen over. I lokalene som rommer Bunnpris-kjedens hovedkontor sitter ledelsen i Coop og Bunnpris i forhandlinger med stram deadline. Senere samme dag skal Konkurransetilsynet komme med avgjørelsen hele dagligvarebransjen venter på.

Bare et fåtall betrodde personer er kjent med forhandlingene på motsatt side av gaten for Stiftgården. Her blir fremtiden til de 43 Ica-butikkene avgjort.

– Jeg tenkte ikke tanken på at det kunne bli Bunnpris, sier Asgeir Knutsen.

Han eier et Ica Supermarked i Bossekop i Alta. Da Coops Ica-oppkjøp først ble kjent, så det ut som butikken hans skulle bli Coop-butikk. Etter at konkurransesituasjonen i lokalmarkedene var vurdert, lå det an til at den ville havne under Norgesgruppens vinger, men i sluttforhandlingene mellom Coop og Bunnpris ble det avklart at supermarkedet med 70 millioner i omsetning ble lagt under Bunnpris i Trondheim.

Provosert av Coop

– Jeg var sjeleglad for at det ikke ble Coop. De har vært min nærmeste konkurrent i 25 år. Jeg hadde ikke store ønsker om å komme inn i den delegasjonen, sier Knutsen, som lot seg provosere av en Coop-sjefs uttalelser i lokalavisen mens butikken hans var i spill.

En knapp uke før Konkurransetilsynets frist for å konkludere, ble Bunnpris invitert til forhandlingene, i tillegg til Norgesgruppen som Coop hadde en intensjonsavtale med. Dermed måtte Coop-toppene sette seg på flyet til Trondheim for å få landet Ica-avtalen.

– Vi hadde dialog langt utover natten, og det ble diskusjoner om verdsettelse, slik det pleier å være, forteller Bunnpris-sjef Christian Lykke.

Prisen for de 43 butikkene er fortsatt ukjent.

– Listen over hvilke butikker, levde helt frem til fire-fem timer før vi kom til enighet. Litt ut på natten var vi enige om pris, og i halvsekstiden om morgenen kunne forhandlingene avsluttes.

Senere på dagen slippes overraskelsen fra Konkurransetilsynet: Norgesgruppen skal overta bare 50 butikker, mens Bunnpris er ny spiller på banen med 43 butikker.

Mandag denne uken hadde ledelsen etter tur invitert de nyervervede kjøpmennene. Denne dagen er det Asgeir Knutsen som blir ønsket velkommen inn i kjeden av Christian Lykke. Alta-kjøpmannen legger ikke skjul på at han er spent på hva som venter ham.

– Selv om vi har snakket med Bunnpris, har vi ikke fått mye informasjon, sier Knutsen.

Så langt har de massive protestene fra Ica-kjøpmennene latt vente på seg.

– Noen vil vel si at dere ikke hadde særlig innflytelse over egen fremtid?

– Nei, men vi har lenge vært klar over at noe ville skje. Jeg føler ikke dette som noe negativt. Jeg tror det kommer til å bli veldig bra. Alt er bedre enn i dag, sier Knutsen.

Lykke tror kjøpmennene vil finne seg til rette med en litt friere franchisemodell enn hos de andre kjedene.

– Vi har en utfordring i å vise hvem vi er. Jeg skjønner at kjøpmennene blir i stuss når de flyttes fra den ene til den andre kjeden, Derfor må vi forklare hva Bunnpris står for og hvilke muligheter som finnes.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Professor kritisk til matvarekjedenes makt

 
Matmilliardene

Rapport: Kjedene tjener mer enn produsentene på økte matpriser