Omsetningen på kioskene falt 0,7 prosent i fjor, ifølge ferske markedstall fra analysebyrået Nielsen.

Kioskene solgte for 4,8 milliarder kroner i fjor. Kioskbransjen har mistet omsetning helt siden finanskrisen.

Det er en generell trend i servicehandelsmarkedet at omsetningen dreier fra tradisjonelle varegrupper som lesestoff, transportbilletter, spill og tobakk, til varegruppene mat på farten, samt varme og kalde drikker.

Oversikten fra Nielsen viser at de mest kjente kjedekioskene styrker sin posisjon, mens gruppen med øvrige kiosker mistet 0,8 prosent markedsandel i fjor.

Mange om kunden

I kioskmarkedet er Reitangruppen den dominerende aktøren med 60 prosent av markedet gjennom kjedene Narvesen og 7-Eleven. Begge økte sin markedsandel i fjor.

Norgesgruppens kjede Mix var markedsvinneren med 0,5 prosent økning i markedsandel. Søsterkjeden Deli de Luca, som har sine kiosker i storbyer i tillegg til på bensinstasjoner, sto derimot helt stille.

– Konkurransen har aldri vært tøffere enn nå. Det er kategorien mat og drikke som har veksten, og her er det mange som vil vinne kunden. Både dagligvarebutikker, kafeer og restauranter tilbyr mat i farta, sier Tormod Lier som er toppsjef i Deli de Luca.

Konkurransen har aldri vært tøffere enn nå
Tormod Lier, toppsjef i Deli de Luca

– Hvordan skal bransjen snu den vedvarende trenden?

– Vi må bare fortsette å jobbe. I Deli de Luca har vi 65 prosent av omsetningen på mat og drikke. Der er vi fornøyde med utviklingen, mens på støttekategorier som aviser har vi et fall på ti prosent.

Kioskkjeden har et mål om å åpne tre til fem nye kiosker i året.

– Vi ser stadig etter gode beliggenheter.

Også butikkomsetningen på bensinstasjonene har vist en svak utvikling i flere år, men i fjor steg den med 0,5 prosent tilsvarende 51 millioner kroner. Butikkomsetningen til bensinstasjonene var på 9,5 milliarder kroner i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.