Midt i Torggata i Oslo sentrum, en av Oslos mest populære utelivsgater, driver ekteparet Alexander Bølla (37) og Melissa Soulat (33) en av Norges 98 Deli de Luca-butikker.

Mesteparten av salget er rettet mot mat til folk i farten. Fart er det også over regnskapene i Deli de Luca, som etter å ha slitt i mange år viser mer enn resultatdobling til det høyeste nivået noensinne for franchisebutikkene i fjor.

Melissa Soulat ble kioskdriver etter økonomistudier på BI og et kort opphold som skatterådgiver i revisjons- og rådgivningsgiganten KPMG.

– Jeg rakk ikke å jobbe så lenge før Alexander fikk meg til å starte på Deli de Luca, sier Soulat.

Hun har vært vant til å jobbe i butikk siden hun var i tenårene. Som franchisetager har hun ansvaret som kjøpmann for å drive butikken, og står selv som eier av butikkene sammen med ektemannen.

– Jeg syntes det var veldig morsomt å drive mitt eget, sier Soulat.

Til sammen driver ekteparet nå tre Deli-butikker i Oslo. I tillegg jobber Bølla på Deli De Lucas utsalgssted på Esso-bensinstasjonen i Ryenkrysset, der E6 går ut av Oslo på sørsiden.

– Butikkene går ikke av seg selv. Det er unge arbeidstagere, det er mye som skjer. Det er oppfølging hele tiden, man kan ikke bare dra på ferie i en måned og koble ut helt. Man er nesten på jobb hele tiden. Da må inntjeningen være der, hvis man skal ofre så mye, så må man være fornøyd selvfølgelig, sier Bølla.

Melissa Soulat og Alexander Bølla har drevet Deli de Luca-butikker siden 2009.
Melissa Soulat og Alexander Bølla har drevet Deli de Luca-butikker siden 2009. (Foto: Mikaela Berg)

Tapte 92 millioner

Dagligvaregiganten Norgesgruppen, som kontrolleres av Johannson-familien, kjøpte opp Deli de Luca i 2006. Siden har kjeden stort sett gått i minus før resultatene har kommet i pluss de seneste årene. I fjor hadde de franchisedrevne butikkene sitt beste år noensinne.

Bølla takker Deli de Luca-sjef Tormod Lier for snuoperasjonen. Lier overtok som daglig leder fra 2013.

– Han satset mer på pølser, fersksmurte baguetter og salater. Han fikk bedre innkjøpsavtaler og brukte Norgesgruppens leverandører for å få bedre priser inn til oss. Lønnsomheten gikk opp betydelig på grunn av endringer han gjorde, sier Bølla.

Lier spiller ballen tilbake.

Først og fremst er det «kred» til alle kjøpmenn der ute som har gjort en fantastisk jobb. De ivaretar konseptet. Inntjeningen fra kjøpmennene er blitt betraktelig bedre de siste tre-fire årene, sier han.

Deli de Luca-sjef Tormod Lier er klar for å satse på flere nye butikker nå som selskapet har kommet seg opp på trygg grunn.
Deli de Luca-sjef Tormod Lier er klar for å satse på flere nye butikker nå som selskapet har kommet seg opp på trygg grunn. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Flyttet til bensinstasjon

Deli de Luca har totalt 98 butikker fordelt utover i landet. Deli de Lucas eierselskap, Norgesgruppen, tok i 2015 over driften av kioskene på 107 Esso-bensinstasjoner. Siden 2015 har 66 Esso-stasjoner fått sine egne Deli de Luca-kiosker. Han sier at de kommer til å etablere ytterligere tre til fem bensinstasjonutsalgssteder.

Vil bygge mer

Ved siden av franchisedriften, som ligger i selskapet Deli de Luca Norge as, har Norgesgruppen plassert sine egeneide butikker, samt arbeidet med produkt- og konseptutvikling i selskapet Deli Utvikling as. Dette selskapet går fremdeles med moderate underskudd.

Lier sier selskapet vil gjenoppta veksten. Hans mål er å lansere ytterligere et titall nye butikker innen tre til fem år. Butikkene skal ligge sentralt ved for eksempel sykehus, jernbanestasjoner og i de største norske byene.

– I de foregående årene har vi ikke investert så mye i bybutikkene på grunn av at vi har hatt lavere inntekter. Først skulle vi snu selskapet, sier han.

– Nå er vi imidlertid i gang og har alt åpnet to nye butikker i Oslo, en i Torggata og en i Bogstadveien. Om nøkkeltallene blir hyggelige ønsker vi å utvide med totalt 20–30 nye butikker, sier Lier. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Rosévinen som ikke finnes
Norge er et av svært få markeder som får inn denne rosévinen laget av dyrebare druer fra en legendarisk tysk vinmark.
01:31
Publisert: