Elkjøp har de siste årene økt mest på alt annet enn elektronikk, men nå er det ikke lenger kjøkkeninnredninger som gjør at kjeden har vind i seilene.

– Vi kan si at telesektoren har vært fantastisk det siste halvåret. Nordmenn er glade i å kjøpe nye telefoner fra 10.000 kroner og oppover. Snittprisen øker med nye telefoner som Samsung S8, Note 8, Iphone 8 og Iphone X, sier Fredrik Tønnesen som leder Elkjøp Norge.

Elektronikkgiganten med hovedkontor i Norge flyter også på at folk kjøper større og dyrere tv-er.

Opp 13 prosent

I første halvår økte Elkjøp salget med 13 prosent i Norge.

– Norge driver veksten vår med en oppgang på 600 millioner av de 1,3 milliardene vi øker med i Elkjøp Nordic. Dette er rekord – ever, sier Elkjøps konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.

– Så nå vokser dere på elektronikk igjen?

– Ja, det er tilfelle. Vi ser også vekst på laptoper igjen, mens nettbrett holder seg stabilt. Også den strategiske satsingen på gaming, med egne spillområder i butikkene, gjør at vi når ut til andre kundegrupper enn tidligere.

Elkjøp har i løpet av det siste året økt med flere tusen enkeltvarer ut fra det automatiserte hovedlageret i Jönköping. Bredere sortiment i kombinasjon med økt et nytt automatisk system for varepåfylling har ifølge Elkjøp-sjefen økt tilgjengeligheten av varer til enhver tid.

– Vi er ikke som sofabransjen der kundene får varen to måneder senere. Vi har lært opp kundene til at de får varen med seg hjem. Det er enkelt å reklamere for lave priser lave priser, men det er noe annet å levere ut varene, sier kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde.

Inn i storbyene

Tidligere i høst åpnet Elkjøp sin første norske citybutikk i varemagasinet Glasmagasinet i Oslo. Nå utelukker ikke Elkjøp-sjefen at kjedene også vil rykke inn i sentrum av byer som Bergen, Trondheim og Stavanger.

– På de tradisjonelle varehusene (big box) er vi godt dekket opp, så der ser jeg ikke for meg at det blir flere butikker, sier Semlitsch.

Usikkerheten rundt økende netthandel gjør at også Elkjøp går ned i kontraktslengde for leie av fysiske butikker slik XXL tidligere har varslet.

– Ja, nå ligger vi på fem til syv års kontraktslengde mot ti år tidligere. Fremtiden kan vi ikke spå om, sier Elkjøp-sjefen.

I dag har Elkjøp 416 fysiske butikker i Norden. Han lar seg ikke skremme av økende salg på nettet og er glad at elektronikkjeden var tidlig ute med tjenesten click & collect der kunder kan bestille på nett og hente i butikk.

– Halvparten av kundene på nettet henter varene i butikkene.

I forrige regnskapsår leverte Elkjøp utbytte på tre milliarder kroner til det engelske eierselskapet Dixon Carphone.(Vilkår)

Jan Vardøen: Lykke er en god bar, godt selskap og litt håndmat.
Men listen over ting suksessgründer Jan Vardøen håper å få gjort er fremdeles lang.
02:52
Publisert: