Reder- og tekstilfamilien Eide Knudsen på Kokstad i Bergen fortsetter å slite med virksomheten som la grunnlaget for butikkjeden Spar Kjøp. Selskapet har også 24 butikker rundt om i Norge, men har de siste årene satset tungt på netthandel. Det har ikke gått så bra.

2018 ble nok et år å glemme for for det familieeide selskapet. Selskapet gikk på millionunderskudd for fjerde år på rad, og fikk et resultat før skatt på minus 68 millioner kroner.

– Mye gikk galt i fjor, og konkurransesituasjonen i retail-markedet ble ytterligere skjerpet. I likhet med mange andre i bransjen ble det et press på marginene, sier styreleder Iwan Eide Knudsen.

Skylder på Black Friday

I 2016 omtalte DN Spar Kjøps første underskudd på flere tiår, og siden det har pilen pekt nedover. I tillegg til at underskuddet økte med over 20 millioner, ble også driftsresultatet kraftig rammet av fjorårets tilbakegang.

Styreleder i Spar Kjøpas, Iwan Eide Knudsen.
Styreleder i Spar Kjøpas, Iwan Eide Knudsen. (Foto: Privat)

De siste fire årene har Spar Kjøp tapt over 200 millioner kroner.

– Selskapet hadde en omstillingsprosess, og engangskostnadene for endringer, samt konsulentbruk som beløp seg til flere millioner, opplyser styrelederen.

Han legger til at tiltakene som ble gjort ikke hadde i nærheten av ønskelig effekt.

– Resultatene var absolutt ikke slik vi hadde forespeilet oss. Nå har vi revurdert en del av endringene og dette året ser vi at tiltakene vi har gjort har hatt en positiv effekt, sier Eide Knudsen.

For å forklare inntektsfallet i 2018, skylder Eide Knudsen på handelsdagen Black Friday.

– Etter det var alt helt dødt. Julehandelen gikk ikke som forventet, noe hele retail-markedet merket, sier styrelederen.

Han legger til at markedet også er blitt mye tøffere siden han tok over.

– Importen og netthandel fra utlandet ødelegger mye, innrømmer han.

Likevel ser Eide Knudsen positivt på det inneværende året, og forteller at det ser bra ut med tanke på overskudd. Samtidig forsikrer han om at det ikke foreligger noen oppsigelsesplaner, tross de siste års svake resultater.

Selskapet har i dag rundt 540 ansatte, ifølge deres egen hjemmeside.

– Det er ingen planer om oppsigelser. Men som alltid må kostnadene tilpasses virkeligheten vi opererer i.

«Kvalitet til en rimelig penge»

Gro Pettersen (60) er regelmessig kunde på Spar Kjøp på Metro kjøpesenter på Lørenskog. Denne butikken er én av 24 rundt om i hele Norge.

– Jeg tror ikke fiffen ville handlet her, siden det er så billig. Men for oss vanlige er det god kvalitet til en rimelig penge, pluss et litt annet utvalg enn mange andre, sier hun.

Pettersen fikk høre om Spar Kjøp gjennom en bergensk nabo, og sier det var nysgjerrigheten rundt den nye butikken som fikk henne til å besøke den første gangen.

– Det høres kanskje dumt ut, men jeg synes det er deilig å kunne gå i en butikk uten at de som jobber her er på deg hele tiden og alltid skal hjelpe, sier hun og legger til:

– Jeg tror det er gått litt sport i enkelte butikker at de ansatte skal selge deg ting hele tiden, men her får jeg gå i ro og mak og plukke med meg litt her og der.

Hun innrømmer at det er enkelte butikker hun unngår for å slippe innpåslitne ansatte, og sier det handler om shoppingfred.

– Jeg kommer hit fordi de har gode priser på varer som ellers koster mye. Det er så enkelt som at deodoranten jeg bruker koster 139 kroner på parfymeri, mens her koster den 49,90, sier Pettersen.

Startet i kjelleren

Styreleder Iwan Eide Knudsen er sønn av Helge Eide Knudsen, som på 1960-tallet grunnla Spar Kjøp sammen med sin kone Reidun. I oppstartsfasen baserte driften seg på salg av strikkegarn fra parets kjeller på Kokstad utenfor Bergen.

Etter hvert utviklet selskapet seg til postordrehandel, før det i senere tid er blitt satset tungt på netthandel. I dag er det Iwans bror, Tom Eide Knudsen, som er administrerende direktør, mens Iwans datter Jeaneth Eide Knudsen er daglig leder i Spar Kjøp. Gründer, tidligere eier og far til brødreparet Helge Eide Knudsen døde i 2015. Han etterlot seg en arv som en av Bergens og Norges rikeste personer, og fikk Kongens fortjenestmedalje i 2004.

Tom Eide Knudsen er ifølge Kapital Norges 54. rikeste person.

De to brødrene er oppført som eiere av holdingselskapet West Coast Invest, som er det overordnede konsernet for Spar Kjøp, eiendomsinvesteringer på et trettitalls selskaper, samt Spar Shipping.

For shippingselskapet har det derimot gått mye bedre, og i 2018 fikk det et resultat før skatt på 132,9 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.