Tirsdag morgen la Statistisk Sentralbyrå (SSB) frem ferske tall for detaljhandelsomsetningen i Norge fra januar til februar.

Den falt 0,3 prosent, noe som var i tråd med forventingene, ifølge estimater hentet inn fra TDN Direkt fra fire meglerhus.

Dagligvarer og sport falt mest

Tallene viser nordmenns shoppelyst og dekker alle sektorene innenfor detaljhandelsomsetningen unntatt salg av motorkjøretøy. Koronapandemien har ført til en kraftig oppgang i etterspørselen av varer på bekostning av tjenester. Til tross for at detaljhandelen falt fra rekordnivåer fra november til desember, og hadde et lite fall i januar, ligger den fortsatt langt over fjoråret.

Ifølge SSB var det dagligvare- og sportsbransjen som bidro mest til nedgangen.

– Omsetningsvolumet for detaljhandelen totalt gikk ned fra januar til februar, men de forskjellige bransjene viste ulik utvikling. Dagligvarebutikkene bidro mest til nedgangen i totalindeksen, og det sesongjusterte omsetningsvolumet for denne bransjen gikk ned 2,1 prosent i denne perioden, skriver SBB.

Olav Thon handler selv på nett, og har ett råd til småbyer i Norge som mister handel
Eiendomsinvestoren åpnet torsdag kjøpesenter i Ålesund.
01:15
Publisert:

Sterk vekst for netthandel

I oppdateringen fra SSB står det at klesbutikker hadde en økning sesongjustert omsetningsvolum og bidro med å trekke indeksen opp.

– Klesbransjen hadde en kraftig nedgang i januar, og noe av februar-økningen i denne bransjen må sees i sammenheng med det lave nivået måneden før, skriver SSB.

En bransje som har enda større grunn til å juble er netthandelen.

– Den kraftige veksten i netthandel vi har sett gjennom pandemien fortsatte i februar, og sesongjustert omsetningsvolum gikk opp 7,8 prosent fra januar. Kalenderjustert omsetningsvolum for netthandel har hatt en økning på hele 63 prosent fra februar 2020 til februar 2021, skriver SSB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.