Detaljhandelsbedriftenes omsetningsvolum gikk opp med 1,4 prosent fra desember i fjor til januar i år, viser sesongjusterte tall. Dette skjer etter en nedgang på vel to prosent fra november til desember. Den underliggende trenden viser imidlertid en svak nedgang i handelen siden oktober i fjor, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Detaljhandel omfatter virksomheter som driver salg av nye og brukte varer til private husholdninger. Eksempler på detaljhandel kan være: Salg av mat, drikke, klær, sko, elektriske husholdningsapparater, møbler, byggevarer med mer.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det ventet en oppgang på 1,4 prosent på månedsbasis.

Flere bransjer hadde en økning i omsetningsvolumet fra desember 2016 til januar 2017. Salget i dagligvareforretningene og salg på bensinstasjonene bidro særlig til oppgangen. 

Dagligvareforretningene står for om lag 37 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Butikker med salg av klær og sko, tekstiler og utstyrsvarer samt byggevareforretninger bidro også til økningen i denne perioden.

:

Salg av mat og drikke i spesialforretninger har derimot hatt en nedgang i omsetningsvolumet fra desember i fjor til januar i år. Butikker med salg av sportsutstyr og elektriske varer hadde også en nedgang i denne perioden.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 1,0 prosent i perioden november 2016 - januar 2017 sammenlignet med samme periode ett år tidligere.

- Dette var i tråd med konsensusforventningen, men litt under vår forventning på 1,8 prosent. Veksten i januar er ikke nok til å reversere fallet i desember, og trenden i detaljomsetningen siden oktober i fjor er svakt negativ. Nivået på detaljomsetningen i januar i år er også lavere enn det var i januar i fjor, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Tallene kom etter at detaljhandelen falt med 2,1 prosent i desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Kyllingsalat
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på kyllingsalat.
01:56
Publisert: