– Det overrasker meg at nesten to av tre nordmenn har vært i Sverige i løpet av det siste året. Når man ser på fylkene som ligger lengst borte slik som Hordaland, svarer en av tre at de har vært i Sverige. Når så mange fra Vestlandet handler i Sverige, så må det bety at det går en del penger over grensen, sier Frode Steen som er professor ved NHH.

I dag presenteres tallene på Food-konferansen i Oslo i regi av NHH og landets største dagligvareaktør Norgesgruppen.

Undersøkelsen viser også hvilke varer nordmenn jakter i Sverige.

Kjøtt, mineralvann og osteprodukter topper listen over svenskekjøp. Også veganske og økologiske produkter skiller seg ut i svenskekorgen.

Undersøkelsen har også sett på politisk forankring til dem som krysser grensen. Det viser seg at sosialister er langt mer representert i Sverige enn Krf-velgere. Høyinntektsgrupper krysser også grensen langt oftere enn lavinntektsgrupper, mens kvinner oppgir at de er oftere i Sverige enn menn.

Frode Steen er professor ved NHH og leder prosjektet Food som er finansiert av Norgesgruppen.
Frode Steen er professor ved NHH og leder prosjektet Food som er finansiert av Norgesgruppen. (Foto: Hallvard Lyssand)

Sukkerlekkasje

I det siste har norsk handel og næringsmiddelindustri vært bekymret for at innføringen av den nye sukkeravgiften vil føre til større lekkasje til Sverige.

– På Svinesund jubler de nå for at avgiftene er gått opp, sier Ingvill Størksen som er direktør Virke dagligvarer

Tall fra Virke viser at grensehandelen har økt med 23 prosent i løpet av den siste 12-månedersperioden.

– Vi ser nå effekten av grensehandel. Økningen er dramatisk. Vi snakker om en tradisjonell grensehandel på 15,8 milliarder, sier Ingvill Størksen som er direktør for Virke dagligvarer.

Undersøkelsen viser at 11 prosent av de spurte svare at de typisk handlet mineralvann forrige gang de var i Sverige, mens 7 prosent svarte at de typisk kjøpte godis.

– Norgesgruppen har vel fortsatt gode marginer på sukkervarer?

– Det betyr bare at det finnes fire kjeder som konkurrerer mot hverandre, og den ene heter Sverige. Lavere priser og delvis bedre utvalg langs grensen, viser at det er reell konkurranse for dem som reiser over grensen, og at de har tilpasset seg med handling i Sveriges, svarer NHH-professor Frode Steen.

– Våre norske kjeder taper volumer og overskudd. Om det er bra eller dårlig er en annen diskusjon, men handelen skyldes primært ulike priser.

Danskene lekker også

Også dansk bryggerinæring har merket konsekvensen av grensehandel, i hovedsak mot Tyskland.

Niels Hald, som er direktør i den danske Bryggeriforeningen hevder at øl og brus er drivere til grensehandel.

Også Danmark har i en årrekke hatt en særavgift på brus, noe som ifølge Hald gjør at den danske staten går glipp av inntekter,

–Staten mister rundt en milliard kroner i proveny.

Han hevder at grensehandel fører til en illegal handel fordi noen aktører som smårestauranter og pizzeria handler alkohol på andre siden av grensen.

Bryggeritoppen mener at forbruket øker man får et lite lager av varer i garasjen. Han trekker også frem en en negativ miljøkonsekvenser med økt transport og bortfall av pant.(Vilkår)

Som skapt for Norge
Porsches andre elbil, Mission E Cross Turismo, vil bli en suksess i Norge om den settes i produksjon.
00:58
Publisert: