Mandag morgen holder Virke konjunkturseminar. Her legger arbeidsgiverorganisasjonen frem resultatene fra en undersøkelse utført blant 500 næringslivsledere i Norge. Undersøkelsen omfatter alle næringer, og ikke bare Virkes medlemmer.

Hovedfunnene i undersøkelsen viser alt i alt et optimistisk næringsliv, ifølge Virke:

**Nær halvparten av bedriftene svarer at bransjen i stor grad kommer til å endre seg de neste tre til fem årene. En tredjedel mener at endringene verken vil bli store eller små.

**I lys av denne utviklingen, ser over 60 prosent muligheter for bedriften i de neste 3 til 5 årene. Kun én av ti virksomheter har liten tro på mulighetene i markedet de neste 3 til 5 årene.

**Størst tro på fremtiden har kunnskapsbasert tjenesteyting. Minst har tradisjonell industri.

**Samtidig sier åtte av ti næringslivsledere at de har behov for å videreutvikle sentral kompetanse for å lykkes med omstilling: som service- og kundeorientering, teknologiforståelse, samarbeid og kreativitet.

Følger sysselsettingen nøye

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen er spent på hvordan omstillingen slår ut i arbeidsmarkedet. Hun peker på at veksten i sysselsettingen har flatet ut de siste årene og at det blir spesielt viktig å følge med på sysselsettingen fremover.

- Om bedriftene har endret seg litt hver dag, så må de nå endre seg litt mer hver dag for at de skal klare å oppnå en økning i sysselsettingen, sier Hamme Madsen på en pressekonferanse mandag. 

Hun mener det er helt opplagt at mange kommer til å redusere for å oppnå økt produktivitet og lønnsomhet. Samtidig mener hun at bedriftledernes svar i undersøkelsen peker i positiv retning.

- Mange ser mulighetene i dette bildet, sier Hammer Madsen.

Ser konjunkturbunn

Virke presenterer også ferske prognoser for norsk økonomi. Organisasjonen tror at økonomien er på eller nær konjunkturbunnen.

- Den høye prisveksten vi ser nå – i første rekke på importerte varer – vil avta klart til neste år. Det vil bidra til økt realinntektsvekst. Mens økte priser har stått for omsetningsveksten i mange bransjer i år, vil det til neste år også bli solgt mer i volum, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke i en pressemelding.

Organisasjonen peker på følgende positive utviklingstrekk:

  • Oljeinvesteringene faller mindre
  • Eksport og innenlandsk reiseliv nyter godt av svak krone
  • Fortsatt lave renter
  • Den høye prisstigningen på varer er midlertidig
  • Noe bedre realinntektsvekst til neste år

Torsdag i forrige uke valgte Norges Bank å holde styringsrenten uendret på 0,50 prosent. Sentralbanken varslet i juni at det ville komme et rentekutt, men økonomien har siden utviklet seg bedre enn ventet.

- Spørsmålet er om det gjøres nok

Videre har Virke har evaluert utkastene til partiprogram - og gitt dem terningkast utfra hvor fremtidsrettet partiene er i sin politikk for næringslivet. Kun Venstre nådde så høyt som terningkast fem etter Virkes vurdering.

«Partiet er det eneste partiet som kan vise til en helhetlig fremtidsrettet næringspolitikk, med et bevisst forhold til at flere lønnsomme jobber først og fremst må skapes i tjenestesektoren», heter det i mandagens pressemelding.

- Norske bedrifter er endringsvillige, men spørsmålet er om det gjøres nok for å legge til rette for lønnsomme arbeidsplasser på politisk nivå, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke i meldingen.

- Vi ser en utflating av sysselsettingsveksten de siste to til tre årene. Samtidig står vi overfor omfattende endringer i arbeidsmarkedet hvor ny teknologi, demografiske endringer og endret kundeatferd utfordrer våre forretningsmodeller. Dette krever en ekstra innsats for å skape nye lønnsomme arbeidsplasser i tiden fremover, mener Madsen.

Virkes medlemsbedrifter kommer fra bransjer som handel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, omsorg, utdanning, kultur og frivillighet. Til sammen utgjør de over 225 000 arbeidsplasser, ifølge organisasjonen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

 

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.