Nyheten om konkursen i Gresvig mandag berører også Norges største bank, DNB. Det har pant på et milliardbeløp i Gresvig Retail Group – som eier mange av landets G-Sport- og Intersport-butikker – og banken risikerer et tap når selskapet har meldt konkurs. Daglig leder
Lars Kristian Lindberg i Gresvig sier selskapet har 1,1 milliarder kroner i gjeld. Hovedeier Olav Nils Sunde og hans selskap har utestående 600 millioner kroner. Leverandører og andre har utestående en halv milliard kroner. Hvor mye av gjelden som er til DNB er uklart.
DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide bekrefter at Gresvig er en viktig kunde i banken.
– Det er veldig trist at en dyktig sportskjede har kommet i en så vanskelig situasjon, sier han, og legger til:
– Vi opplever at vi har god sikkerhet for våre utlån.
Vil ikke overta driften
DNB har en egen avdeling for spesielle engasjementer som tidligere har tatt over aktører innen detaljhandel ved konkurs. Tidligere har banken blant annet gått inn som hovedeier i Kid Interiør og Nille, og eier fortsatt sistnevnte.
Om muligheten for å gå inn som eier i Gresvig, sier Midteide:
– Det er ikke aktuelt for oss å overta selskapet. Vi ønsker å bistå bostyrer med å holde driften i gang i en mellomperiode. Vi tror det er bra for alle parter å holde hjulene i gang frem til en langsiktig løsning kommer på plass.
Etter det DN forstår, handler det i første omgang at banken bistår med å betale ut lønn til de ansatte, og betale regninger som er nødvendig for å opprettholde driften.
I en pressemelding litt før klokken 12.30 mandag skriver konsernet at alle G-Sport og Intersport-butikker holder åpent som normalt. Dette bekreftes også av bostyrer, advokat Håvard Wiker i Ro Sommernes advokatfirma.
- Vi har allerede rukket å signere en avtale med vår bankforbindelse og eier som sitter med sikkerheten og har den økonomiske interessen av vareinnholdet. Det sikrer at vi kan holde alt åpent som vanlig fra og med nå, sier Wiker.
Alle butikker - både de egeneide og franchise-butikkene, vil holde åpent som vanlig. Avtalen sikrer ifølge Wiker betaling av leveranser som ytes etter konkursåpning.
Alle ansettelsesforhold videreføres inntil videre, opplyser bostyreren.
Banken har sikret seg
Gresvig har en rekke selveide butikker i G-Sport, G-Max og Intersport, som antagelig vil bli rammet av konkursen og kan bli stengt. I tillegg er det mange frittstående butikker som antagelig kan drive videre, dersom Gresvig Retail Group får inn nye eiere.
I så fall vil selskapet drive videre som en grossist, uten egne butikker.
Gresvig Retail Group hadde snaut 1,2 milliarder kroner i langsiktig gjeld ved utgangen av 2018, men DNB vil ikke si hvor mye som er lån tatt opp hos dem.
DN kjenner til at bankenes sikkerhet er tilstrekkelig til å dekke det meste av lån, og at det ikke er snakk om store tap på utlån i denne saken.
Långiver for flere
Nedturen i handelsbransjen har ført til at DNB sitter som långiver for en rekke kjeder som lever utsatt til, i tillegg til Gresvig. Banken har vært långiver for konkursrammede kjeder som PM Mote, Enklere Liv og Notabene.
I tillegg er DNB långiver for pressede Power og endte i 2018 ufrivillig opp som eier av Nille, etter at det britiske oppkjøpsfondet BC Partners trakk seg ut.
– Vi har ingen stengt dør. Fremdeles låner vi ut penger, men vi er veldig varsomme. Mer varsomme enn før, sa leder for varehandel Grete Lekven til DN i januar i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.