I januar i fjor omtalte DN at Norgesgruppen hadde etablert et eget finansforetak med over tre milliarder kroner i kapitalbase. Det nyetablerte datterselskapet bærer navnet Norgesgruppen Finans.
Nå skal dette selskapet overta håndteringen av kredittkortet Trumf Visa som i en årrekke har vært administrert av DNB.
Trumf er Norgesgruppens fordelsprogram med 1,8 millioner medlemmer. Under Trumf-paraplyen ligger en rekke tjenester, deriblant kredittkort.
Både fordelsprogram og betalingsløsninger har fått en større strategisk betydning etterhvert som handelen skjer i nye kanaler og kundedata er blitt et konkurranseelement.
– For Norgesgruppen er det viktig å ha kontroll over betalingen, spesielt kundens ID. I det store fremtidsbildet er vår frykt at det skal komme noen mellom oss og kunden. I forlengelsen av det tar vi kredittkorttjenesten hjem og håndterer det selv, sier Truls Fjeldstad som er Trumf-sjef samt markeds- og analysedirektør i Norgesgruppen.
Han bedyrer at Norgesgruppen ikke skal bli noen forbrukslånsbank som pusher kreditter.
– Vi kommer ikke til å begynne med forbrukslån. Målet er å forenkle betalingsløsningene.
Overmodent marked
Bruddet kommer ikke som en overraskelse på DNB.
– Dette er ikke en uventet utvikling, da større kjeder som Norgesgruppen ønsker å ha mer kontroll over hele verdikjeden, for å selv kunne ta ut mest mulig verdi i kundedataene og sikre lønnsomhet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marte Anundsen Vilming i DNB.
Tidligere har DNB tilbudt en rekke kredittkort sammen med partnere.
– Dette markedet har historisk vært et lønnsomt område for både kjeder og leverandører av finansiering. De siste årene har det vært økende regulatoriske krav og økte kostnader knyttet til dette. Vi har valgt å trekke oss ut av dette markedet, svarer Vilming.
Åpner for mobilbetaling
Et titalls ansatte er hyret inn til Norgesgruppen Finans. Selskapet, som er konsesjonspliktig, håndterer også bedriftskort og finansiering til frittstående kjøpmenn.
– Regulatorisk er det krevende, og det er blitt enda mer krevende. Som ny aktør må du gjøre alt riktig, sier Fjeldstad.
En rekke nye betalingalternativ, som blant annet Apple Pay, har blitt lansert de siste årene.
Dagligvarekjedene har vært restriktive for hva de har åpnet opp. Både kjedene har holdt tilbake både på mobilbetaling og kontaktløs betaling med kort (tæpping).
På teknologisiden har Norgesgruppen gått sammen med Coop om å etablere selskapet Aera som skal tilby betalingsløsninger.
Målet er å utvikle løsninger som håndterer kundedata, gir sikker identifisering av kundene og har lave transaksjonskonstnader.
Utviklingen har tatt tid og kostet mye penger. Selskapet har 240 millioner i samlede underskudd på fire år. Coop har allerede lansert mobilbetaling med Coop Pay gjennom sin medlemsapp.
I løpet av høsten vil en ny generasjon betalingsterminaler bli introdusert i Norgesgruppens kjeder. Terminalene vil åpne for nye betalingsalternativer.
– Vi er ferdig med pilotfasen og de fysiske terminalene vil komme ut i butikkene i løpet av noen måneder, sier Fjeldstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.