Kilder opplyser til flere amerikanske medier at president Donald Trump har godkjent en liste over nye tollsatser på kinesiske varer til en verdi av opptil 55 milliarder dollar.

Listen kan bli offentliggjort – og tollsatsene potensielt innført – fredag. I så fall kan det kinesiske svaret komme svært raskt.

– Hvis USA innfører ensidige proteksjonistiske tiltak og skader Kinas interesser, vil vi svare med en gang, sier talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.

Situasjonen bidro fredag til fall på børsene i Hong Kong og Shanghai.

Forhandlinger

De to økonomiske stormaktene har forsøkt forhandlinger for å unngå handelskrig. I løpet av de siste månedene har Trump gjort flere kursendringer og helomvendinger i handelsstriden med Kina – samtidig som han har innført ny toll også på importvarer fra europeiske allierte og Canada.

Kinas utenriksminister Wang Yi sa på en pressekonferanse torsdag sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA har valget mellom to tilnærminger: vinn-vinn eller tap-tap.

Han advarte USA mot å vedta ensidige, ikke-konstruktive tiltak.

Pompeo sa at USAs handelsunderskudd med Kina, som var på omkring 375 milliarder dollar i fjor, fortsatt er for høyt. Men han la til at kinesiske og amerikanske tjenestemenn hadde hatt gode og konstruktive diskusjoner om saken.

– På vei mot handelskrig

Trump viser til at handelsbalansen mellom Kina og USA er alt annet enn balansert, og mener Kina har bedrevet urettferdig handelspraksis og skodd seg på bekostning av USA. Det vil han ha slutt på. Tidligere i år varslet derfor Trump at han kan komme til å innføre tiltak mot Kina.

Det utløste reaksjoner i Beijing, der myndighetene 1. april varslet toll på 128 amerikanske varer. To dager senere svarte USA med en trussel om toll på over 1.300 kinesiske varer. Neste dag varslet Kina toll på 106 amerikanske varer.

– De er på vei mot handelskrig hvis det fortsetter sånn, sier Kina-ekspert Frédéric Cho til nyhetsbyrået TT.

Imens har Trump innført toll på stål og aluminium fra Canada, Mexico og EU, som igjen er blitt besvart med kunngjøringer om toll på amerikanske varer.

Trump trapper opp handelsstriden med Kina samtidig som han er avhengig av samarbeid med Kina om Nord-Korea og landets atomprogram. Hvis handelskonflikten forverrer seg, kan det bli vanskeligere å få kinesisk støtte til USAs linje overfor Pyongyang.(Vilkår)

Advokater på høye hæler
Et årlig arrangement i Chicago kalles "Walk a mile in her shoes".
01:11
Publisert: