Handelskrangelen mellom USA og Kina spisser seg til ytterligere.

Donald Trump vil nå innføre begrensninger på kinesiske investeringer i amerikanske selskaper og begrense teknologieksport til Kina, skriver The Wall Street Journal søndag.

Ifølge avisen skal det innføres nye regler som skal sette en stopper for at selskaper med minst 25 prosent kinesisk eierskap kan kjøpe selskaper i USA som driver med «industrielt viktig teknologi».

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ser med uro på at handelskrigen mellom USA og Kina hurtig trappes opp, men har forståelse for Trumps siste tiltak.

– Politikken til Kina har vært sterkt konkurransevridende. Det er ingen tvil om at Kina har sluppet lett unna de siste ti årene i sin sterke vekstfase når det gjelder nettopp å ikke spille på lik linje med andre, sier hun.

Teknologisk kappløp

– Vi har flere ganger uttrykt forståelse for frustrasjonen hos USA og Europa knyttet til den urettferdige handelspraksisen innenfor teknologi, patent og kopiering av teknologi, sier Haugland.

Hun sier Kina har hatt tilgang til utenlandsk næringsliv, mens en tilsvarende tilgang for USA og Europa inn i Kina ikke har latt seg gjøre.

– Det er forståelig at USA kommer med tiltak knyttet til dette, sier hun.

Ifølge Wall Street Journal jobber USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC) og handelsdepartementet også med tiltak for økt eksportkontroll som skal hindre at viktig teknologi sendes til Kina.

Haugland mener like tiltak berører kjernen i en av de største fryktene til USA og Europa – å bli frastjålet teknologi og urettferdig forbigått av Kina i det teknologiske kappløpet. Hun sier at disse ikke får lov til å slippe inn i kinesisk næringsliv, mens Kina har investert store summer i oppstartsselskaper utenfor kinesiske grenser.

– Et sånt tiltak vil være veldig målrettet mot nettopp denne slags virksomhet. Nå tror vi likevel at det skal mye til for at Kina uansett ikke vinner teknologikappløpet på lang sikt, sier hun.

Toll på toll på toll

Fredag forrige uke annonserte Trump straffetoll på 25 prosent på kinesiske varer verd 50 milliarder dollar. Kina svarte kjapt med en tilsvarende toll på amerikanske varer. USA kontret med å true med en ny toll på ti prosent verd 200 milliarder dollar. Skulle Kina respondere med toll tilbake, ligger det ifølge Trump enda en toll og lurer verd 200 milliarder dollar.

– Allerede der har vi kommet opp på et nivå der vi ikke lenger kan snakke om ubetydelige beløp. Hvis biltollen mot Europa også faktisk blir innført fra USA sin side vil dette sette et negativt fotavtrykk på veksten i Europa og ikke minst Tyskland. Så kommer dette tiltaket i tillegg. Det vil forsure relasjonen mellom Kina og USA, sier Haugland.

«Vi kan leve med dette»

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets mener teknologibegrensninger fra USA er et alvorlig skritt i retningen av en full handelskrig mellom Kina og USA, men at den direkte effekten vil bety marginalt for verdensøkonomien.

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets tror effekten av en handelskrig mellom USA og Kina blir liten for verdensøkonomien.
Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets tror effekten av en handelskrig mellom USA og Kina blir liten for verdensøkonomien. (Foto: Fartein Rudjord)

– De investeringene som Kina ikke kan gjøre i USA, vil nok andre gjøre, og Kina vil investere andre steder. Vi kan leve med tollsatsene som er foreslått for Kina, vi kan leve med toll på stål og aluminium, og vi kan leve med dette, sier han.

Det er den stadig mer aggressive handelsretorikken fra Trump som er farlig, ifølge Bruce. Han mener det er lett å se for seg at USA innfører nye avgifter mot andre land og at det leder til toll tilbake. Det er i tillegg en frykt i markedet for at Kina vil devaluere, ifølge sjeføkonomen.

Devaluering er nedskrivninger av verdien på en valuta i forhold til et annet lands valuta.

– Da kan det strømme ut masse kapital fra Kina, og det kan ramme kinesisk økonomi kraftig. Det er noe som kan starte store bevegelser i finansmarkedet, sier Bruce, som legger til at Kina også holder mange amerikanske statsobligasjoner.

Han tror imidlertid ikke at Kina vil devaluere eller begynne å dumpe amerikanske statsobligasjoner.

Tror Kina bøyer seg

– Hvor ofte har man sett handelstiltak av dette omfanget innført tidligere?

– Det har vært tolløkninger tidligere, og det er toll på mange varer, men jeg tror ikke vi har sett så aggressiv handelspolitikk siden før annen verdenskrig, sier Bruce.

Han sier at handelstiltak vanligvis forhandles frem og tilbake i WTO (Verdens handelsorganisasjon), og at det har vært innført for å beskytte den og den industrien.

– Her er det trusler og mottiltak i en annen skala enn jeg kan huske vi har sett, sier Bruce.

Haugland i DNB Markets tror resultatet av de siste handelsutspillene blir at Kina bøyer av og man får en løsning.

– Trump-administrasjonen håper at en hard taktikk kan gi resultater. Nå har vi ikke fasit ennå om det kommer til å bli en effektiv taktikk, men det er ingen tvil om at risikoen for et ugunstig utfall er mer til stede, sier Haugland.(Vilkår)

– Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: