For å markedsføre varer med tilbudspris, krever markedsføringsloven at et antall varer er solgt til original pris.

Det er det blitt systematisk jukset med i sportsutstyrkjeden XXL, forteller fire selgerledere i kjeden til avisen E24.

Ved flere varehus skal ansatte ha kjøpt varer til førpris selv, for så å slå dem i retur etterpå. Slik kunne de annonsere med nedsatt pris i tilbudsaviser, såkalte DM-er.

Systematisk juks fra ledernivå

Christian Sandmo Olsen er blant selgerlederne E24 har snakket med. Han forteller til avisen at avgjørelsen om å jukse med tilbud på varer ofte ble tatt i ledermøter mellom varehussjef og avdelingsledere.

– Her gikk vi gjennom neste ukes kundeavis. Da kunne det være at varehussjefen eller DM-ansvarlig i en avdeling hadde fått beskjed fra XXLs innkjøpsavdeling om at det var viktig å sørge for at vi hadde solgt noen spesifikke varer. Ofte sto det skrevet i DM-skrivet vi fikk utdelt at «her må vi kunne dokumentere ett salg i hvert varehus». Så ble det løst med at enten varehussjefen trakk kortet selv, eller at én av selgerlederne gjorde det, sier Olsen til E24.

Olsen jobber ikke i XXL i dag, men forteller til avisen at han opplevde systematisk juks av denne typen helt frem til han sluttet i jobben i 2018.

Det ble mest jukset med store varer som kunne være vanskelig å selge, som tredemøller, oppgir Olsen og tre andre anonyme kilder til E24.

Skandaleår

I en epost til avisen skriver XXL Norge-sjef Anders Kjellén at jukset tidligere selgerledere opplyser om er nye for ham og ledelsen.

De skal nå granske saken internt, og kjeden er i dialog med Forbrukertilsynet.

XXL-gründeren aner ikke hva som gikk galt: – I år kan du ikke skylde på været dnPlus

XXL har vært i hardt vær det siste året, etter flere skandaleoppslag om det XXL-sjef beskriver som en «vinnerkultur ute av kontroll» der XXL-ansatte blant annet er blitt beordret til armhevinger når de har kommet for sent på jobb.

Det har også kommet frem at ansatte i XXL har jublet når konkurrenter har gått konkurs, og at ansatte har kjøpt opp konkurrentenes tilbudsvarer for å påføre dem tap. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.