I et Instagram-innlegg fredag i forrige uke viste Edda Gimnes frem fem bilder av sin egen design ved siden av den italienske motegiganten Moschinos nye SS19-kolleksjon, som ble vist torsdag.

«I dag våknet jeg opp ekstremt skuffet og til en innboks full av meldinger fra folk som kjenner mitt arbeid og så gårsdagens Moschino-kolleksjon. Jeg forstår at vi er i en industri der alle henter inspirasjon fra hverandre, og der det sies at imitasjon er den største form for ros. Men det er nedslående å se, etter møtet jeg hadde med noen fra Moschino i New York i november i fjor, der jeg viste denne personen absolutt ALT arbeidet mitt og mine originale skissebøker og ideer», skriver den unge norske designeren på engelsk i posten.

«Å se Moschino-showet i går gjorde meg så trist og jeg er så lei meg for at noen har, slik det ser ut for meg, udiskutabelt brukt mine SS16- og SS17-kolleksjoner som inspirasjon uten å gi meg noen kreditt i det hele tatt. Som en ung designer er man så sårbar, og de tenker sikkert at dette ikke vil bli lagt merke til. Men det skal jeg sørge for at det gjør. Se på bildene fra showet deres i går og gjør deg opp din egen mening!» heter det videre i innlegget.

Innlegget har så langt fått over 21.000 likes og over 2.700 kommentarer.

Det norske nettstedet melkoghonning.no omtalte saken først.

«Kan ikke være en tilfeldighet»

På telefon fra Paris innrømmer Edda Gimnes at det har vært en hektisk dag, etter at hun la ut Instagram-posten.

– Jeg har fått utrolig mange telefoner og støttende tilbakemeldinger på at dette er uakseptabelt av Moschino. Plaggene er såpass like at dette ikke kan være en tilfeldighet, spesielt ikke siden jeg tidligere har presentert arbeidet mitt for en representant for Moschino. Hun var veldig opprømt og virket veldig interessert i ideene mine og arbeidet mitt. Og nå skjer altså dette, sier hun til DN.

– Hva gjør du videre med saken nå?

– Dette kommer jeg uten tvil til å ta videre. Jeg skal gjøre et eksempel ut av at store motegiganter ikke skal kunne utnytte unge designere uten konsekvenser. Selv om jeg ikke har de samme ressursene som Moschino, har jeg nok av guts, sier Edda Gimnes.

Klesdesigner og illustratør Edda Gimnes.
Klesdesigner og illustratør Edda Gimnes. (Foto: Linda Næsfeldt)

Moteprofil og modell Hanneli Mustaparta er en av over 2700 personer som så langt har kommentert innlegget:

«Inspirasjon er én ting, dette er bare uforskammet. Trist nok er det slik de større merkene har drevet på i en lang stund og dyttet ut små/nye designere. Tid for forandring», skriver hun.

Moschinos creative director avviser anklagene

DN har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Moschinos presseavdeling, uten hell. Men i et innlegg under Edda Gimnes Instagram-post, som også er gjengitt på Twitter, svarer Moschinos kreative leder og designer Jeremy Scott selv på kritikken:

«Jeg har lest posten din og vil forsikre deg om at du ikke har rett i dine anklager. Jeg har postet mange referanser fra Moschino-arkivene som går tilbake til 80-årene og vist at det ikke bare er mitt eget arbeid som har «scribble art works». Jeg har også postet min inspirasjon for denne Moschino-kolleksjonen, som handler om skapelsen av mote og ideen om å bringe en moteskisse til liv som et ferdig klesplagg. Jeg håper du vil ta deg tid til å se nøye på dette og forhåpentlig forstå bedre», skriver han til den norske motedesigneren, og legger til at han ønsker henne lykke til videre i karrieren.

Det er imidlertid ikke første gang Jeremy Scott og Moschino blir beskyldt for kopiering:

Den grafiske artisten Jimbo Phillips saksøkte ham for printet Scott brukte i sin høstkolleksjon i 2013, mens graffiti-artisten Joseph Tierney, også kjent som Rime, saksøkte Moschino etter deres høstkolleksjon i 2016 for å ha stjålet ideer. Det skriver Fashionista, som også omtalte Edda Gimnes' anklager mot Moschino. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tålmodig arbeid gir resultater uansett om det er i aksjer, idrett eller vanlig jobb
Kulestøter Karl Jørgen Hoff har gjort kule i Funcom.
01:06
Publisert: