Det var for en knapp måned siden Haugesund-selskapet Conseptor gikk over ende. En måned etter er store deler av varelageret solgt unna, og boet er i ferd med å gå inn i sluttfase.

– Vi har solgt deler av virksomheten, sier bostyrer Egil Horstad. Han er advokat i Simonsen Vogt Wiig.

Det er det danske selskapet Dk Company, en stor aktør i motebransjen, som har kjøpt varelageret i konsernet samt overtatt noen av butikkene. I transaksjonen med boet inngår både et rent kontantoppgjør og garantiforpliktelser overfor DNB som er den store kreditoren i boet.

Til sammen skal DNB ha meldt inn krav på 335 millioner kroner i boet. Hva tapet til slutt blir for DNB er usikkert, men trolig er det snakk om et sted opp mot 300 millioner kroner. Det er uklart hva de regnskapsmessige konsekvensene av konkursen vil være for DNB. Trolig er bankens utlån til Conseptor skrevet kraftig ned.

– Vi har vært kjent med at selskapet har slitt den siste tiden. Når det ender med konkurs er det trist for alle parter – eiere, ansatte og oss som bank, uttalte kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB til Dagens Næringsliv da Conseptor gikk konkurs. DNB ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer mandag.

– Det var en konkurs hos et tysk netthandelselskap som var en stor kunde av Conseptor som er årsaken til at konsernet gikk over ende.

– Da det ble klart at det tyske selskapet gikk over ende, var alt håp ute, sier bostyrer Horstad.

Det tyske selskapet var både største kunde av Conseptor og skyldte selskapet penger.

Foreløpig har ikke bostyrer Horstad funnet noen spor av straffbare forhold.

– Nei, det fremstår veldig ryddig. Årsaken til at selskapet gikk over ende var det tyske selskapet, sier Horstad.

Berg-og-dal-bane

Det var haugesunderen Stein Lande som var største aksjonær i Coneptor da selskapet gikk konkurs.

– Det har vært en berg-og-dal-bane, sa Stein Lande for en måned siden om karrieren som klesgründer. Han startet i 1996 etter at familien hadde solgt annen virksomhet. De neste årene gikk det bratt oppover. Da selskapet ble børsnotert i 2004 var selskapet verdsatt til 240 millioner kroner. Men børstiden var ingen suksess. I 2007, et år før finanskrisen, ble selskapet kjøpt av børsen. Da stilte rederfamiliene Solstad og Seglem opp med kapital.

Det gikk ikke bedre utenfor børs. I 2015 var konsernet igjen i store vanskeligheter. Det endte med at familien Lande skjøt inn 50 millioner kroner i ny egenkapital og fortsatte alene som eiere av et refinansiert kleskonsern.

Rundt 30 millioner er tapet til Stein Lande i kjølvannet av konkursen. Han eide 67 prosent av aksjene i konsernet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.