Elkjøp Nordic-konsernet, som omfatter Elkjøp Norge, Elgiganten Sverige, Elgiganten Danmark, samt Gigantti i Finland, opplevde en vekst utenom det vanlige i koronaåret.

Konsernet med hovedkontor i Nydalen har avvikende regnskapsår fra mai til april, som betyr at hver dag av regnskapsåret 2020/2021 har vært del av koronapandemien. Konsernet økte omsetningen med 21 prosent til totalt 49,8 milliarder kroner.

30 prosent nett

Konsernsjef Erik Sønsterud peker på behovet for underholdning og teknologi som hovedårsakene til den voldsomme veksten. I tillegg har mer penger til overs og mer tid til oppussing hjulpet.

Størst vekst er det innen salg av utstyr til hjemmekontor og digitale fritidsaktiviteter som gaming. Den nye Playstation 5 ble revet ut av hyllene i løpet av få minutter.

– Gaming har vært populært lenge, men under korona har interessen og salget tatt helt av. Det beviser at fordommene om at det bare er tenåringsgutter som gamer er feil. Det har vi visst lenge og det er gøy å se at denne verdenen åpner seg for alle, sier Sønsterud.

Elkjøps netthandel økte med 74 prosent i regnskapsåret.

– Vi er den klart største netthandelsaktøren i Norden uavhengig av bransje. Klikk og hent-løsningen er blitt særlig godt brukt gjennom pandemien, noe som tyder på at kundene vil ha en kombinert løsning med netthandel og fysisk handel, sier Sønsterud.

Netthandel utgjør nå hele 30 prosent av den totale omsetningen til konsernet – en andel konsernsjefen tror bare vil stige i årene som kommer.

Vekst i 60 år

Driftsresultatet til Elkjøp endte på 1,8 milliarder kroner. Dermed har Elkjøp-konsernet hatt omsetningsvekst i 60 år og resultatvekst i fem år.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi er stolte av at vi befester posisjonen som markedsleder med sammenhengende vekst over flere år, i et marked og en situasjon som har vært svært krevende, sier Sønsterud.

Og veksten vil vedvare, men i en mer beskjeden form, ifølge konsernsjefen:

– Jeg frykter ikke et tilbakeslag, for teknologi og elektronikk vil bare bli viktigere. Men vi har ikke hatt 21 prosent vekst før, og vi får neppe en slik vekst igjen.

Omsetningen i Elkjøp fordeler seg slik i de nordiske markedene:

  • Elkjøp Norge: 15 milliarder kroner
  • Elgiganten Sverige: 16,3 milliarder kroner
  • Elgiganten Danmark: 10,1 milliarder kroner
  • Gigantti Finland: 7,2 milliarder kroner

Bonusdryss

Av totalt 11.000 ansatte i Elkjøp, har 1200 av dem opplevd å bli permittert i løpet av pandemien.

– Det har vært en enorm usikkerhet, men de ansatte har vist en enorm omstillingsevne. Mange er blitt satt til å gjøre andre oppgaver, som for eksempel kundebehandling på nett, noe de har løst på ypperlig vis, sier Sønsterud.

Elkjøp Nordic har derfor besluttet å dele noe av overskuddet med de ansatte. Mer enn 300 millioner kroner er blitt delt ut i bonuser til medarbeidere i hele Norden.

– Og hvordan kompenseres du?

– For meg som for alle andre i Elkjøp er det gode ordninger. Når det er rekordresultat, da blir det en god bonus også.

– Rekordlønn?

– Det får vi se i notene i regnskapet som kommer om ikke så altfor lenge.

Frykter ikke Amazon

Elkjøp og Sønsterud er ikke alene om kjempevekst under pandemien. Power Norge, et selskap som hadde slitt med lønnsomheten i mange år, vokste også 21 prosent til en omsetning på 6,8 milliarder i fjor, ifølge E24. Nylig børsnoterte Komplett økte ifølge samme nettsted omsetningen med 31 prosent til 9,9 milliarder i 2020.

Amazon skulle etter planen ta Norden med storm, men etter en skuffende Sverige-lansering virker frykten for den amerikanske giganten å ha dempet seg i det nordiske detaljhandelsmarkedet. Elkjøp hadde omsetningsvekst i alle markeder, men den var størst i Sverige med 27 prosent – til tross for Amazons inntog.

Netthandelsimperiet Komplett verdsettes til opp mot 4,5 mrd. kroner før børsnotering

– Det har vært stille derifra. De har ikke gått inn med brask og bram slik vi trodde de skulle gjøre, sier Sønsterud som fortsatt er ydmyk overfor potensiell konkurranse.

– Amazon har voldsom makt og store midler til markedsføring, men vi har våre styrker og mener vi i større grad har det kundene trenger, sier Sønsterud.

Børsaktuell

Selskapet som eier Elkjøp Nordic, britiske Dixons Carphone, er notert på London-børsen. Det har lenge vært snakk om å notere en minoritetspost av Elkjøp Nordics aksjer på Oslo Børs.

Sønsterud sier det gjøres en sondering, men at det foreløpig er uavklart.

– Oslo Børs er all-time high, og det er selvfølgelig et godt tidspunkt å synliggjøre verdiene og få tilgang til kapitalmarkedene på, men noe mer kan jeg ikke si. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gullår for elektronikk: Nå kan tre av de store norske aktørene ende på børs dnPlus