– Organisasjonen har vært kreativ med løsninger som er tilpasset situasjonen vi er i. En veldig viktig faktor i denne perioden har vært produkter som sikrer digitale løsninger. Jeg er imponert og takknemlig overfor de flere tusen ansatte vi har, sier Elkjøp Nordic-sjef Erik G. Sønsterud til DN.

Onsdag kommer elektronikkjedens morselskap, Dixons Carphone i Storbritannia, med en såkalt «trading update», idet konsernet avslutter inneværende regnskapsår (avvikende regnskapsår, mai til april). Selve regnskapet kommer først til sommeren.

Av meldingen går det frem at i ukene siden koronaviruset brøt ut, har veksten innen netthandel tatt av. I de fem ukene frem til 25. april, som er helt på slutten av regnskapsåret, økte Elkjøp Nordics salg på nett med 98,1 prosent. Altså nær en dobling sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er helt formidabelt. Men selv om mange har åpnet øynene for hvor lett det er å handle på nett, får man nok ikke den samme veksten i fremtiden, sier Sønsterud.

– I denne situasjonen er folk frakoblet rent fysisk. Da har vi spilt en viktig rolle ved å tilby produkter og tjenester for digital påkobling, noe som synes godt i salgstallene for den ekstraordinære perioden vi nå har vært inne i, legger han til.

For hele regnskapsåret har Elkjøp Nordic vokst 20 prosent på nett, sammenlignet med året før.

Tror korona vil endre

Elkjøp Nordic, der kjedens 420 butikker i Norge, Sverige, Danmark og Finland inngår, opplevde en samlet salgsvekst på 4,4 prosent i det snart avsluttede regnskapsåret.

Det nordiske elektronikkonsernet med hovedkontor i Oslo er svært lukrativt for de engelske eierne i Dixon Carphone. I regnskapsåret 2018 leverte Elkjøp et overskudd på 1,2 milliarder kroner, og driftsinntekter på 38,3 milliarder.

Første halvår i 2019 omsatte Elkjøp for 18,7 milliarder kroner, mens driftsresultatet endte på litt over en halv milliard kroner.

Den totale salgsveksten for nett og butikk samlet de siste fem ukene endte på 24 prosent. Sønsterud sier at han er overrasket over den markante økningen i handel på nett.

– Jeg tror veksten innen netthandel vil endre bildet fremover. Folk kommer til å reise mindre, og flere vil fortsette å ha hjemmekontor. Da blir det en større andel som handler på nett, eller kombinerer det med Klikk og hent i butikken, for eksempel, sier Elkjøp Nordic-sjefen.

Han understreker at det ikke betyr at han ikke har tro på de fysiske butikkene. De skal fortsatt spille en sterk rolle for personlig rådgivning, og være en mulighet for kundene til å få inspirasjon og for å se og prøve produktene de skal kjøpe, sier Sønsterud.

Mer enn doblet i Norge

For Elkjøp Norges del har «koronaveksten» vært formidabel. De siste fem ukene har salget samlet økt med 37,3 prosent, mens klikk- og henting i butikk har økt med 186 prosent.

Sjef i Elkjøp Norge Fredrik Tønnesen.
Sjef i Elkjøp Norge Fredrik Tønnesen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Elkjøp Norge opplevde at netthandelen økte med 129 prosent her til lands i samme tidsperiode.

– Det er en vekst vi ikke er vant med i bransjen. Samtidig er det viktig å huske på at ingenting vokser inn i himmelen, og det kommer sannsynligvis en dag hvor det bremser opp, sier Elkjøp Norge-sjef Fredrik Tønnesen.

Han er samtidig klar på én ting:

– Elektronikkbransjen har vært heldige, både med tanke på at vi ikke har behøvd å stenge ned, men også fordi vi har klart å komme oss ok igjennom perioden, sier Tønnesen.

Det er det Elkjøp kaller konferanseutstyr som har økt salget mest, med hele 500 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Også spillkonsoller, data og tilbehør har økt kraftig. Samtidig er det solgt 45.000 flere Sodastream-maskiner.

Det tror Tønnesen har en enkel forklaring.

– I hvert fall for dem som bor ved grensen, så betyr tiltakene at man ikke får kommet seg til Sverige for å kjøpe Pepsi Max-bokser, sier han.

Også konkurrenten Power melder om salgsvekst de siste månedene.

– Vi opplever også en utrolig bra omsetningsutvikling i hele 2020. Veldig bra i mars og april, opplyser Power-sjef Ronny Blomseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.