Etter to pandemidrevne toppår for en rekke varehandelsselskaper, deriblant Elkjøp, går bransjen inn i en ny fase: Konsumet er i ferd med å vri seg tilbake til normal fordeling mellom varer og tjenester, samtidig som prisvekst og renteøkninger setter press på folks lommebøker.

I tillegg er det flere utfordringer for de store varehuskjedene, blant annet flaskehalser innen transport av varer eller fulle varelagre. Mange varer selges til rabatterte priser, noe kundene liker, mens fortjenesten blir dårligere.

Hadde det ikke vært for disse usikre utsiktene, er det ikke sikkert Linda Frid Andresen, ny administrerende direktør i Elkjøp Norge hadde takket ja til jobben.

– Jeg ønsker å utnytte den spennende, krevende tiden varehandelen går inn i, ellers hadde jeg ikke tatt denne muligheten, sier hun.

Elkjøp Norge er eid av Elkjøp Nordic, som har en markedsandel på nær 26 prosent i Norden. Konsernet er eid av britiske Currys, som er børsnotert i London.

Venter mer krevende tider

Andresen overtar etter Fredrik Tønnesen, som parallelt med å være operativ direktør i Elkjøp Norden midlertidig har bekledd stillingen som administrerende direktør i Elkjøp Norge.

– På helt generell basis tror jeg det blir mer krevende for varehandelen fremover. Jeg har ganske friskt i minne hvilke utfordringer deler av varehandelen sto i gjennom 2019, som ble avløst av en «boost» under pandemien i tråd med endret forbruksmønster fra tjenester mot varer, sier Andresen.

– Vi ser nå tegn til at forbruksmønsteret er i ferd med å normaliseres, og når du i tillegg får prisvekst, økte renter og så videre, er det ingen tvil om at det vil treffe varehandelen, sier hun.

For halvannen måned siden uttalte konsernsjef i Elkjøp Nordic Erik G. Sønsterud at det helt siden i fjor høst hadde vært et stadig tøffere marked for elektronikkgiganten. I tillegg til dreiningen fra varer mot tjenester, merker selskapet også prisveksten på lik linje med omtrent alle andre.

Andresen sier utfordringene varehandelen står overfor, er noe hun var klar over fra første gang hun ble kontaktet:

– Men etter å ha vært over 20 år i gamet, er man vant til at det svinger litt. Og det gjør det mer attraktivt. Jeg liker når det blåser litt. Og markedet vil svinge, det har det gjort historisk og det vil det gjøre fremover. I varehandelen har man aldri tid til å lene seg tilbake heller, for konkurrentene er hakk i hæl hele tiden, sier Andresen.

– Man må være rustet for alle dager, sier hun.

To «spesielle år»

Bak seg har Andresen en varehandelsspekket cv, deriblant med toppsjefserfaring fra bokhandelselskapet Ark og fargehandelselskapet Fargerike.

Tilbake i mai 2020, da Norge nesten var på sitt mest nedstengte, ble hun kjededirektør i Vinmonopolet.

– Det har vært to veldig spesielle år. Jeg skulle ta fatt på ledelsen av en stor del av organisasjonen fra hjemmekontor, i en periode med både beredskap og høy volumvekst, sier hun.

Vinmonopolet hadde to rekordår under pandemien, mye grunnet kombinasjonen av at folk ikke kunne handle alkohol utenfor Norges grenser på samme måte som før, og at folk var mer hjemme enn før.

I Vinmonopolet erfarte hun blant annet betydningen av kompetente medarbeidere og rådgivningssituasjonen i butikk.

– I en varehandelsvirksomhet er det utrolig mange tannhjul som skal treffe hverandre og fungere for å gi gode kundemøter, og det å anerkjenne alle arbeidsoppgaver og deler av organisasjonen er viktig. Det er viktig å ta ned størrelsen, sier Andresen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.