Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitsch er en av de best betalte lederne innen norsk handel. I fjor fikk han bonus på 3,6 millioner kroner og et aksjeprogram på 3,8 millioner. Dette kommer i tillegg til en grunnlønn på 4,7 millioner. Samlet lønn i 2018 ble på 12,7 millioner kroner.

– Våre eiere gir god bonus og aksjeordninger når vi gjør det bra. Fjoråret ble et bra år, og da er både vi og eierne fornøyde, sier Semlitsch.

Mens eieren Dixons carphone er i krisemodus i tilfelle en «hard brexit», har Elkjøp Nordic med hovedkontor i Nydalen vind i seilet.

I forrige regnskapsår (avvikende regnskapsår mai til april) økte det nordiske konsernet inntektene med over tre milliarder, og bunnlinjen fulgte etter i samme takt, med et overskudd på nærmere en milliard kroner.

– Vi har sterke tall for fjoråret, og ytterligere vekst i år. I fjor vokste vi tre milliarder, mens vi er oppe i halvannen milliard til nå i år. Ingenting vokser av seg selv, sier Semlitsch.

Nedleggelsen av Lefdal ga alene en årlig effekt på 90 millioner kroner i sparte markedsføringsmidler.

Inntok nytt brett på spill

En av årsakene til veksten er at Elkjøp har nådd et nytt nivå innen gaming.

Kjeden har på et par år hentet én milliard kroner på salg av gamingprodukter. Det er like mye som salget av småelektronikk som brødristere og kaffetraktere.

DN møter Semlitsch i gamingavdelingen på Glasmagasinet. Sentrumsbutikken har på kort tid nådd 200 millioner i omsetning, og i hjertet av butikken ligger spillavdelingen.

Her er det satt opp benker og gamingstoler for å gi målgruppen en prøvesmak på varene. Ifølge ordensreglene er det maks en halv time spilling hvis det er kø. Banning og bråk er forbudt, og brudd på reglene kan medføre utestengelse.

Midt i skoletiden er det bare én gamer på plass i sitt spillunivers.

– Spiller du ikke Fortnite, spør ekspeditøren.

– Jeg spiller bare sjakk, sier Elkjøp-sjefen før han innrømmer at han har Playstation 4 og VR-briller hjemme.

Alle de etablerte pc-merkene har egne gamingmaskiner, og med snittpris på 10.000 kroner blir det frisk credit også på kjeden.

På den riktige siden

Elkjøp-sjefen er tilfreds med at Elkjøp har unngått raset som har rammet deler av handelen.

– Vi er en bransje som har mange høyinteresseprodukter og er preget av mye innovasjon.

Nordmenn er kjent for å ha høye snittkjøp når de først bestemmer seg for noe de vil ha, men Elkjøp flyter også på at nye produktkategorier tar av.

– Smartklokkene fra Samsung og Apple selger plutselig like mye som den sveitsiske klokkeindustrien. Det er et marked som ikke var der for noen år siden. Hodetelefoner har hatt en voldsom vekst, og folk kjøper fortsatt store tv-er.

Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Elkjøp, har mer hell i business enn i spill. Her blir det svidd burger i spillet Fast food court.
Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Elkjøp, har mer hell i business enn i spill. Her blir det svidd burger i spillet Fast food court. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Krigsstemning

Elkjøp leverer nærmere en milliard i overskudd hvert år og er så langt forskånet fra å bli utfordret av internasjonale aktører. Toeren i markedet, tapstyngede Power eid av XXL-gründer Øivind Tidemandsen, kjører derimot hardt på med aggressiv tilbudsmarkedsføring.

– Er Elkjøp blitt sedat i sin rolle som prispresser?

– Absolutt ikke. Vi matcher alle konkurrentene med 50 dagers prismatch og åpent kjøp. Konkurransen er hardere enn noen gang.

– Er dere ikke heldige som ikke har fått inn en utenlandsk konkurrent?

– Når Amazon kommer, blir konkurransen enda tøffere, men så langt er de bare inne i Norden med skytjenester. Skulle vi få inn en global fiende, så er det bare spennende. Da vil det bli krigsstemning internt. Vi er forberedt på at de kommer.

Brems på markedsplass

Både Elkjøp og Komplett gikk for et par år siden ut med ambisiøse planer om å etablere markedsplasser basert på partnerskap med andre leverandører som en forberedelse på Amazons inntreden. Elkjøp hadde ambisjon om at markedsplassen skulle ta fem prosent av omsetningen første året. Det har så langt ikke tatt av.

Komplett, som er en av de største konkurrentene i det norske markedet, har valgt å legge ned sin markedsplass.

– Det tar tid å bygge en markedsplass. Så langt har vi 14.000 produkter. Vår erfaring er at vi skal ha produkter med elementer av elektronikk, sier Semlitsch.

B-vare salg av pc-er noe av det som går bra. Datterselskapet InfoCare har solgt for 50 millioner i denne kategorien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To milliarder i kontanter er ennå ikke blitt vekslet inn. Knut Egil Hansen (64): – Myten om at folk sparer i madrassen, har i alle fall sprukket hos meg
04:02
Publisert: