– Vi måler oss mot et ekstraordinært år i fjor, og i tillegg opererer vi i et utfordrende marked med tilgangsbegrensninger, krevende logistikksituasjon og høy usikkerhet, sier konsernsjef Erik Sønsterud i Elkjøp Nordic.

Det nordiske elektronikk-konsernet omfatter Elkjøp Norge, Elgiganten Sverige, Elgiganten Danmark og Gigantti Finland, og omsatte for 23,3 milliarder kroner i første halvår av regnskapsåret 2021/2022. Selskapet har avvikende regnskapsår fra mai til april.

Det er et omsetningsfall på én prosent fra fjoråret. Konsernsjef Erik Sønsterud er likevel fornøyd, og peker på at omsetningen er påvirket av en sterkere krone. Omsetningen er fortsatt 25 prosent høyere enn i første halvår av regnskapsåret 2019/2020.

Driftsresultatet (ebit) endte på 672 millioner kroner, mot 876 millioner kroner i samme periode i fjor. Sønsterud gir oppgraderinger av it-systemer og netthandelsplattformer mye av skylden for resultatnedgangen.

– Det har vært viktige investeringer som gjør at vi nå er bedre rustet for fremtiden. Halvparten av nedgangen skyldes også en annen fasing av kostnader i år sammenlignet med fjoråret, sier Sønsterud.

En uvanlig konkurranse

Varekategorien med aller sterkest vekst er spillkonsoller, der salget økte med 61 prosent. Det til tross for at Elkjøp, i likhet med de fleste andre elektronikkforhandlere, sliter med begrenset tilgang på Playstation 5 og visse Apple-produkter som følge av en global chipmangel.

Derfor kan ikke databrikkekrisen løses uten Japan
Japan er lei av PS5-mangelen. Japanske myndighetene finansierer nå en forsterkning av halvlederbransjen for å avhjelpe den globale databrikkemangelen, forteller tech-guru Vlad Savov til Bloombergs Kurumi Mori i Tokyo.
02:43
Publisert:

– Nintendo Switch har solgt enormt mye. Xbox S-serien har vi også solgt mye av, sier Norge-sjef Trygve Hillesland.

I de to første ukene av desember har Elkjøp arrangert en noe uvanlig konkurranse. Du har ikke hatt mulighet til å vinne en Playstation 5, men du har hatt mulighet til å vinne retten til å kjøpe en.

– Vi hadde over 100.000 påmeldte, men vi har kun 6000 Playstation på lager. Det er en spesiell situasjon, sier Hillesland.

Varemangelen gjorde Black Week utfordrende.

– Det startet litt tregere enn i fjor, men selve Black Friday var litt bedre. Hovedgrunnen er at vi hadde utfordringer med varetilgang på en del sentrale produkter. Disse merkevarene står for såpass mye av omsetningen at det får betydelige konsekvenser for oss når tilgangen svikter, sier Hillesland.

Utover det er ikke Elkjøp blitt hardt rammet av andre forstyrrelser i verdikjeden, som skyhøye fraktrater og kraftig økte råvarepriser, ifølge sjefene.

– Vi er ikke blitt særlig påvirket av fraktprisene, men det har litt med faste avtaler å gjøre. Prisene fra leverandørene holder seg foreløpig på et stabilt nivå, men vi kan likevel ikke utelukke prisjusteringer over nyttår, sier Sønsterud.

Droppet børsnotering

Elkjøps hovedeier Currys, tidligere Dixons Carphone, vurderte i fjor å notere en minoritetspost av Elkjøp Nordic på Oslo Børs. Selskapet gjorde en sondering, men fikk ikke den verdsettelsen det ønsket seg – og skrinla derfor noteringsplanene i sommer.

– Eieren landet på at det ville være mer lønnsomt å eie Elkjøp hundre prosent, sier Sønsterud.

Sønsterud sa i juni, mens sonderingen fortsatt pågikk, at det ville være et godt tidspunkt å få tilgang til kapitalmarkedene på, og viste til at Oslo Børs var på all-time high.

– Hva tenker du nå?

– Jeg tenker det viktigste er at vi får fortsette å utvikle Elkjøp i Norden, og det kan vi gjøre i vel så stor grad med dagens eierstruktur. Det ville vært spennende å være notert på Oslo Børs, men nå kan vi bruke hundre prosent av energien på forretningen, sier Sønsterud.

– En usikkerhet i verden

I regnskapsåret 2020/2021 omsatte Elkjøp for 49,8 milliarder kroner, tilsvarende en omsetningsvekst på 21 prosent fra året før. Sønsterud la ikke skjul på at pandemien hadde en stor effekt.

– Vi fikk åpenbart en positiv salgseffekt som følge av korona, ved at folk flyttet på hjemmekontor og brukte mer penger på produkter til hjemmet, sier Sønsterud.

Effekten så ut til å være over. Nå blomstrer omikron opp. Flere land har gjeninnført smitteverntiltak.

– Det er en usikkerhet i verden generelt. Det er ikke bra, selv om det gir oss muligheter. Det viktigste for oss er at vi fortsatt får ha butikkene åpne, sier Hillesland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.