Elektronikk-kjeden Elkjøp har sett bilbransjen og mobiloperatørene slå seg opp på leasing. Nå følger Elkjøp etter i samme spor.
Kjeden er nå i markedet med et nytt leiekonsept kalt Renew it, der kundene kan abonnere på det siste av forbrukselektronikk for en fast månedspris.
– På denne måten er det mulig å skifte til det siste etter et par år, ikke bare på mobil, men også for pc/Mac, tv-er og nettbrett. Modellen minner om billeasing og har bredt seg i USA, sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.
Han avviser at leasingtilbudet er et forsøk på å sno seg på kunder som egentlig ikke har råd til det siste av elektronikk.
– Dette er ikke basert på folk som ikke kan betale for seg.
Finansieringsselskapet Thorn har i en årrekke tilbudt leie av forbrukselektronikk, men først nå kaster mange av de store bransjeaktørene seg for alvor på.
Binding uten binding
DN har tidligere omtalt teleoperatørenes suksess med leasing av mobiltelefoner. Ikke bare får de solgt telefoner, men de oppnår også en bindingseffekt til kunden utover den tradisjonelle bindingen i abonnementet.
Telenors leasingmodell gjør at man betaler et månedlig bidrag og kan bytte telefonen til en ny etter 12 måneder.
– Ni av ti som kjøper ny mobil benytter seg av Swap-tilbudet, fortalte butikksjef Umar Hussain i Telenor-butikken på Oslo City til DN i fjor.
Også Telia har suksess med sin variant Svitsj.
– Svitsj er blitt svært godt tatt imot av kundene i markedet. Om lag 60 prosent av vårt telefonsalg skjer nå via Svitsj, og det fortsetter å øke. Jeg tror vi har truffet svært godt på det som er viktig for folk når de skal kjøpe mobil: kunden betaler en lav månedspris uten renter, har inkludert skjermforsikring, ingen binding, og kan i tillegg bytte telefon hvert år, opplyser Håkon Lofthus som er merkevaresjef i Telia Privat.
Bonanza for B-vare
Selv om Elkjøps nye tjeneste er priset noe høyere enn en ren nedbetaling over to år, tror Elkjøp-sjefen at mange er interessert i å sikre seg den til enhver tid siste modellen.
Gevinsten ligger i at Elkjøp har laget et system for etterbruk. Datterselskapet InfoCare skal håndtere salg av B-vare.
– I tillegg til å være enkelt og teknologirettet, så er det også en miljøprofil ved at det er gjenbruk i stedet for å kaste. B-vare er et alternativ for den prissensitive delen av markedet. Disse produktene vil bli tydelig merket og alle dokumenter på lagringsenheter vil bli slettet, sier Semlitsch.(Vilkår)