I løpet av bare et år skal den nye storfabrikken etablert av Tesla Inc i Kina produsere hele 500.000 nye biler av merket Tesla. Det gjør fabrikken til den største utenfor USA, skriver Bloomberg News.

Tidligere har det vært satt i gang arbeid med myndighetene i Shanghai for å utforske lokale produksjonsmuligheter. Tesla satte nylig opp prisene med 20 prosent for elbilene av merket Model X og Model S. Det gjør Tesla til den første bilprodusenten som setter opp prisene i verdens største marked for biler som et resultat av handelskrigen mellom stormaktene USA og Kina, som offisielt var i gang fredag. Som et motsvar til amerikansk toll skrudde Kina opp tollen på import av amerikanske biler til 40 prosent, fra 25 prosent året før. Det har ført til at Tesla nå øker prisene sine.

Elbilprodusent Elon Musk ekspanderer Tesla-produksjonen med ny storfabrikk i Kina.
Elbilprodusent Elon Musk ekspanderer Tesla-produksjonen med ny storfabrikk i Kina. (Foto: Brendan Smialowski/Scanpix)

Presser prisen

– Å sette opp prisene kommer til å merkes på salget, men Tesla må gjøre det fordi de ikke har råd til absorbere de høyere kostnadene som følger med tollen, sier CFRA-analytiker Efraim Levy til CNBC.

Kina er et svært viktig marked for toppsjef Elon Musk. Kina-salget sto for rundt 17 prosent av elbilprodusentens omsetning i fjor.

Tesla-sjef Musk er forventet å besøke Kina denne uken, ifølge Bloomberg News. Han skal tirsdag til Shanghai før å møte representanter for kinesiske myndigheter, før turen går videre til Beijing. Musk har i over ett år jobbet med å få på plass en fabrikk i Kina.

Tesla-aksjen steg mandag 3,11 prosent til kurs 318,51 dollar på Nasdaq-børsen i USA.

«Ble ikke verre over helgen»

De asiatiske børsene har hatt det tungt i perioden som har ledet opp til handelskrigen, men uroen blant investorene ser nå ut til å ha avtatt.

– Handelskrigen ble ikke verre over helgen og investorene venter en relativt rolig uke på handelskrigsfronten da Trump vil være opptatt med besøket i Europa, sier økonom Tommy Xie i Oversea-Chinese Banking til Bloomberg News.

Tirsdag stiger flere av de største asiatiske børsene for tredje dag på rad, etter å ha registrert sin beste dag på over to år mandag.

Shanghai-børsen i Kina steg 2,5 prosent mandag, som er det meste siden mai 2016. Den faller noe tilbake tirsdag.(Vilkår)