Selskapet bak Enklere Liv har hatt 200 millioner i samlede underskudd i løpet av tre år. Nå har styreleder måtte slå selskapet konkurs.

– Jeg kan bekrefte at vi har begjært oppbud, sier Tore Thorstensen.

Enklere Liv Holding hadde en omsetning på 360 millioner kroner i fjor.

Thorstensen forteller at selskapet har lagt bak seg en større omstilling, men at situasjonen forverret seg gjennom sommeren.

– Vi kom oss greit gjennom våren i år, men så opplevde vi en omsetningssvikt i juni og juli. Vi liker ikke å skylde på været, men store deler av handelen har hatt en svak sommer. Vi kom i brudd med lånevilkårene. Vi forsøkte å forhandle oss ut med banken, fordi vi har tro på fremtiden. Forsøket kom ikke i mål, og til slutt hadde vi ikke annet valg enn å begjære oppbud.

Kjeden har allerede lagt bak seg to år med opprydning.

– Bakgrunnen har vært at de nye eierne etter hvert oppdaget nye sider som har fulgt med siden det forrige eierskapet, og vi har hatt en større oppvask. Gjennom 2017 og 2018 har det vært tøft, men det har gått etter planen.

I fjor kom Thorstensen med følgende situasjonsbeskrivelse til DN.

– Da selskapet ble overtatt, så datt det masse lik ut av skapene, flere enn vi trodde. De siste kom til syne i fjor, så da gjorde vi en skikkelig runde for å få en fersk start, sa Thorstensen.

Skapte formue

Det var gründer Sverre Steensen (44) som skapte Enklere Liv. I 2015 solgte han seg helt ut av kjeden og tok med seg utviklingsselskapet Unikia fra konsernet.

Ifølge årsregnskapet fra Unikia ble selskapet tilført 90 millioner kroner i innskutt egenkapital i 2015.

– Dette var nytt for meg. Jeg må sjekke dette først, sier Steensen da DN gir ham nyheten om at hans «baby» har meldt oppbud.

Eierskapet er fordelt på flere eiere, deriblant Stein Erik Hagens Canica, tidligere Orkla-topp Tom Vidar Rygh, Erik Bøhler og Tore Rynning Nielsen. Ingen av dagens eiere satt med mer enn 20 prosent.

Utelukker ikke videre drift

Rundt 60 butikker og 250 ansatte rammes av konkursen.

Nok en gang står DNB som långiver til butikkjede omgitt av trøbbel. Så sent som i april måtte DNB overta Nille fra et private equityfond. DNB er også inne på eiersiden i den hardt pressede elektronikkjeden Power.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB understreker at Enklere Liv har vært i en krevende finansiell situasjon over en lengre periode.

«Vi har jobbet tett med selskapet for å finne løsninger på situasjonen. Mange butikkjeder har hatt en krevende sommer, på grunn av det gode været. Kundene har rett og slett vært på stranden, og ikke på kjøpesenter. Det rammer en kjede som Enklere Liv ganske hardt, som i hovedsak har etablert seg i kjøpesentre. DNB har strukket seg langt for å se om det var mulig å fortsette å finansiere driften, men det var nå kommet til et punkt der videre finansiering ikke var forsvarlig. », skriver Westerveld i en epost.

Styreleder Thorstensen mener utviklingen av netthandel og flerkanalstrategi var ett av problemene for Enklere Liv.

– I likhet med flere andre detaljister fikk vi en smell i omsetningen, og evnen til å tåle det var for dårlig. Eierne mente denne situasjonen ville gå over, men banken var skeptisk.

– Kan det bli aktuelt for eierne å gå inn i videre drift?

– Nå er det bostyrer og banken som bestemmer, men under de riktige omstendighetene kan det være aktuelt. Vi har fortsatt tro på konseptet selv om det må gjøres endringer, svarer Thorstensen.

Han har tidligere vært involvert i utviklingen av kjeder som Plantasjen, XXL og Kitchn.

Så sent som i februar var Thorstensen involvert i konkursen til selskapet Tirag som sto bak Tilbords.

– Ett av fellestrekkene har vært at kjedene ikke har vært flinke nok i omstillingen, men det er også store forskjeller ved at Enklere Liv hadde unike produkter, mens Tilbords hadde kjente merkevarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sitter som en konge i verdens beste bil
Den er like firkantet som før og koster skjorta, men du kommer deg frem der du vil.
02:24
Publisert: