Sverre Steensen (44) bygget opp butikkjeden Enklere Liv til å bli en attraktiv oppkjøpskandidat og fikk en pen gevinst da kjeden ble solgt i 2015.

Nå er hans nye oppfinnerselskap Unikia på vei inn i en økonomisk krise. Advokat Else Bugge Fougner har kommet inn på eiersiden i det pressede selskapet.

DN har tidligere skrevet at Steensen puttet inn 90 millioner i sitt nye oppfinnerselskap etter Enklere Liv-salget. Nå er status at Unikia har hatt samlede underskudd på 115 millioner kroner i løpet av fire år.

Inntektene er redusert fra 110 til 12 millioner i løpet av fire år, egenkapitalen var redusert til 1,3 millioner ved utgangen av fjoråret og det er registrert flere inkassosaker og utlegg på selskapet.

I fjor var Unikia gjennom en gjeldssanering og konvertering av gjeld. Men i år har problemene fortsatt med nye inkassosaker og utleggsforretning.

Vekst og fall

De siste årene har vært preget av store kontraster for 44-åringen, som både er utdannet sivilingeniør og siviløkonom.

Først var Enklere Liv en suksesshistorie. Kjeden hadde høy vekst og fikk stadig flere butikker med produkter som skulle forenkle folks hverdagsliv. Men så stagnerte utviklingen og suksesshistorien endte med konkurs forrige uke.

Inn på eiersiden kom kjente navn som Anders Onarheim, Stein Erik Hagen, Åge Korsvold og Tom Vidar Rygh.

For knappe tre år siden ble Steensen kjøpt ut av selskapet og måtte så gå som daglig leder.

De nye eierne kom med kraftig kritikk av gründeren.

– Det ble for mye fokus på utvikling av egne produkter, og det som ble produsert hadde ikke god nok kvalitet og var heller ikke godt nok på pris. Man kan ikke drive en kjede med nærmere 60 butikker som en venstrehåndsvirksomhet, uttalte Onarheim til Budstikka.

Les også:

I tiden som fulgte har Steensen bygd opp et laboratorium for nyskapende ideer med hovedkontor langs Karl Johan i Oslo.

Den tidligere konsulenten i Boston Consulting satt med 2000 ideer og 200 av dem er realisert til ferdige produkter.

Ketchupflasker, tacoredskap og sensorer var blant produktene han viste frem for DN.

Selv om investorer tilførte frisk kapital i fjor, har de økonomiske problemene vedvart. Ved utgangen av fjoråret var egenkapitalen nede i 1,3 millioner kroner.

De siste årene har Unikia sikret seg et stort antall registrerte varemerker. Produktene er blant annet solgt gjennom egen nettbutikk og fysiske butikker. Nå er driften av fysiske butikker avviklet. Antallet registrerte ansatte er redusert fra vel 20 til fire.

Steensen ønsker ikke å kommentere den fremtidige strategien over for DN.

Han opplyser i en sms at utleggsforretningen som er registrert på selskapet var en misforståelse som nå er løst gjennom en avtale.

– Har du tro på at dere vil klare å snu det?

– Ja, er det knappe svaret fra Steensen.

Kjente advokater kom inn

Blant de nye eierne er advokat Else Bugge Fougner gjennom sitt selskap Torvterrassen Holding. Familieselskapet har i en årrekke drevet innen eiendom, før det gikk inn med kapital i gründerselskapet. Nå eier det 11 prosent av Unikia.

– Vi gikk inn for å være med på å snu dette rundt, sier Fougner.

Hun anser eierskapet som en ren finansiell investering.

– Jeg er ikke med i driften. Vi så dette som en fin investering

Også eiendomsutvikler Carl Christian Krefting har bidratt med kapital og er inne på eiersiden med 17 prosent av aksjene.

– Det er ikke til å komme fra at Sverre er god på idéutvikling og konseptutvikling. Det har han vist gjennom etableringen av Enklere Liv, sier Krefting som har gått inn som styremedlem i Unikia.

Han har fortsatt tro på at selskapet kan tjene penger og viser til at enkeltprodukter nå har positiv kontantstrøm.

– Han jobber fortsatt med nye og spennende konsepter. Noen av dem er i ferd med å bli realisert, mens andre produkter som broddene fra Nordic Grip introduseres til flere europeiske land, sier Krefting.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik blir en boks tomater sunn, billig og spennende mat.
Studentmat: En boks tomater byr på uante muligheter. Det gjelder bare å komme på dem, og å unngå at alt smaker surt og metallisk.
01:34
Publisert: