Espen Karlsen er denne uken i Kina for å legge press på selskapets leverandører. Det skjer i kjølvannet av at han selv har kommet til den erkjennelsen at klimaforkjemperne har rett; at vi er i ferd med å overlate en klode i kaos.

– Vi er nå kommet dit at jeg har gitt klar beskjed til fabrikkene at dersom vi skal gjøre business med dem, må de fjerne isoporen og kun bruke resirkulert eller resirkulerbar plast, forklarer Karlsen.

Skjønner det ikke

Torsdag besøkte han fabrikken som leverer over 5000 griller årlig til Jernia.

– De er overhodet ikke motiverte for å fjerne isoporen. De oppfatter dette kun som bryderi. De må jo også lage ny pakkelinje. Men vi bruker vår innkjøpsmakt og har sammen med dem laget en prototyp der det kun skal brukes papp som emballasje.

– Blir det dyrere enn isopor?

– Fabrikken truer med det, ja. Men jeg sier til dem at de må tenke på fremtiden – at det vil være et konkurransefortrinn for dem fordi den tiden kommer at mange flere enn oss vil kreve dette.

– Hva svarer de da?

– De ser ikke den, for å si det sånn. Men jeg er sikker på at fabrikken på sikt vil få mange flere kunder i takt med at forbrukerne krever fjerning av isoporen.

Slik vil grillene produsert i Kina i fremtiden bli sendt til Jernia-kjeden – med papp som erstatning for isopor.
Slik vil grillene produsert i Kina i fremtiden bli sendt til Jernia-kjeden – med papp som erstatning for isopor. (Foto: Espen Karlsen/Jernia)

Kjenner på flyskam

Jernia-sjefen er også i dialog med en rekke andre leverandører for å fjerne miljøskadelig emballasje. Blant annet skal skruer i små plastpakker erstattes av selvplukk à la smågodt.

– Jeg undrer meg over at ikke flere i varehandelen gjør som oss. For jeg er sikker på at kundene etter hvert vil vite hvilken innvirkning produksjonen av varene har hatt på miljøet. Jeg tror det kan ende med at butikker kan bli boikottet, rett og slett.

Karlsen sier det eneste han angrer på er at han ikke har kommet i gang med dette arbeidet tidligere.

– Kanskje har jeg tenkt som så mange andre at det bidrar lite hva jeg og vi gjør. Men over 5000 grillkartonger representerer et stort berg av isopor som altså nå forsvinner og som kundene slipper å levere som spesialavfall. Det kommer til å bety noe, og jeg skal gjøre alt som står i min makt for å bidra der jeg kan.

– Men du reiser halve jorden rundt med fly?

– Du, jeg har begynt å kjenne på det med flyskam. Vi hadde planlagt påsken i Frankrike sammen med venner. Men vi hadde rett og slett ikke samvittighet til å reise, særlig ikke når jeg selv skulle fly til Kina like etterpå. Jeg hadde aldri tenkt sånn for bare ett år siden. Så det er i ferd med å skje noe nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.