– Jeg er flau på vegne av min generasjon. Vi snakker mye om klimaproblemer, men for lite om løsninger. Det ønsker jeg å gjøre noe med, sier Espen Karlsen (49).
– Det er ingen tvil om at vi er i ferd med å overlate en klode i kaos. Greta Thunberg har helt rett; vi voksne oppfører oss som barn, sier Karlsen.
Han viser til den svenske 16-åringen som i fjor høst startet det som er blitt et verdensomspennende ungdomsopprør til støtte for miljøet. Thunberg har blant annet inspirert ungdommer til å skulke skolen for å demonstrere for klimaet, slik mange tusen norske skoleelever gjør fredag.
Det er ingen tvil om at vi er i ferd med å overlate en klode i kaos. Greta Thunberg har helt rett; vi voksne oppfører oss som barn
– Thunberg og Natur og Ungdom har vekket meg. For vi tar jo ikke miljøutfordringene på alvor. Det ligger vel i vår natur at vi håper dette ordner seg. Men det gjør det jo ikke. Når ungdommene er i ferd med å miste troen på oss, er vi nødt til å reagere, sier han.
Presser leverandørene
På Jernias butikk på kjøpesenteret Harebakken utenfor Arendal er Karlsen er omgitt av store reoler med tusenvis av små plastpakker med spiker, skruer, hengsler og beslag.
– Jeg vet ikke helt om jeg tør si det, for hverken ansatte eller leverandørene har fått vite det, men alt dette skal bort. Vi skal innen utgangen av 2020 ha gått helt over til å selge skruene i løsvekt slik det var i gamle dager, sier han.
– Vi holder akkurat nå på med en kartlegging av våre leverandører for å finne hvem som er verstingene når det særlig kommer til bruk av plastemballasje og isopor. Vi kommer til å legge press på dem, og de som ikke tar dette på alvor vil miste oss som kunde.
Sammen med butikksjef Jannicke Hovind pakker han opp en grill. Haugen med isopor og usirkulert plast vokser seg stadig høyere.
– Vi skal reise til Kina for å få dem til å kutte bruken av usirkulert plast og isopor. Jeg har rett og slett ikke samvittighet til dette lenger; til å sitte i stillhet og bare se på. Vi bidrar ikke bare til forsøpling og CO2-utslipp, kundene våre får jo i tillegg et stort søppel- og avfallsproblem når isopor må leveres på avfallsstasjonene for å bli resirkulert, sier Karlsen.
– Når vil isopor og plast vært borte som emballasje hos Jernia?
– Målet er innen to-tre år. Allerede neste år vil kundene merke en forskjell.
Vilje til endring
Emballasjeforeningen har rundt 200 produsenter, leverandører, brukere, forskningsmiljøer, maskinprodusenter, materialleverandører og gjenvinningsselskaper som medlemmer.
– Det har nok sunket inn i de fleste av oss at vi må gjøre noe for å skape en klode som fremtidige generasjoner kan leve godt på, sier foreningens direktør, Kari Bunes (48).
Hun sier hun nå opplever en vilje til å endre emballasjevalg.
– Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at emballasjens oppgave er å beskytte eller bevare et produkt gjennom hele dens verdikjede. Å ta i bruk feil emballasje eller redusere omfanget for mye, kan bidra til svinn som bidrar til enda større miljøutfordringer, sier hun.
Bunes sier bransjen jobber med å finne løsninger «slik at vi blir en del av den sirkulære økonomien». Disse skal presenteres over sommeren.
Den største skrekken
Espen Karlsen hos Jernia sier han foreløpig ikke har merket så mye til at leverandørindustrien er så opptatt av miljøutfordringene.
– Det kan nok henge sammen med at det er en ganske kostbar prosess å bygge om produksjons- og pakkelinjer. Men det er nødt til å skje. Vi har som en stor norsk aktør enorm makt på innkjøpssiden. Den må vi bruke for å gjøre en forskjell og jeg håper vi kan få med oss flere fra detaljhandelen til å legge press på leverandørene, sier Karlsen.
Han sier det ikke vil skje smertefritt og viser til den vanskelige økonomiske situasjonen i varehandelen.
– Vi må kanskje ta noen ubehagelige valg, som å velge bort leverandører eller prise opp produkter. Men det er jo nettopp det ubehagelige de unge ber oss om å gjøre. Vi må som ansvarlige ta ansvar. Hele varehandelen må løfte i flokk, sier Karlsen.
– Min store skrekk i livet er at jeg like før jeg dør må si til de unge at ja, vi visste dette kunne gå helt galt, men vi gjorde ikke noe med det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.