Espresso House hadde en flere år lang opptur før problemene begynte å slå inn på slutten av fjoråret. Først måtte kjeden forklare seg for Arbeidstilsynet. Så ble den hardt rammet av covid-19. Alle kafeene stengte en hel måned i våres.

De fleste ansatte er nå tilbake og fra august merket kjeden et bra oppsving.

– Vi må tilpasse oss en ny hverdag. For den som er raskest ute med å ta grep, så åpner det seg muligheter, Torodd Gøystdal som er toppsjef for Espresso House i Norge.

– Kan det bli et ras av nedleggelser i bransjen?

– Det er for tidlig å spå noe om langtidseffekten, men at vi ser konsekvenser langt inn i neste år er åpenbart.

Leiediskusjoner

Nå som ordningen med statlig kontantstøtte er utløpt, må kjeden gå i dialog med gårdeiere for å få reduksjon i leien der fallet er størst.

– Vi rammes veldig ulikt på de ulike beliggenhetene. På flyplassene er det for eksempel fortsatt ikke normal trafikk. Ingen vet hvor lenge dette vil pågå, derfor har vi løpende samtaler.

I en tidlig fase etter koronautbruddet, var det høy temperatur mellom gårdeiere og flere av kjedene. Nå tror Gøystdal at utleierne har jenket seg.

– Samspillet med gårdeierne er helt nødvendig. De er avhengige av at leietagerne er fornøyde, hvis ikke spenner de bena under seg selv.

Så langt har kjeden fått 12 millioner fra kompensasjonsordningen.

– I Espresso House har vårt absolutte fremste mål vært å ta vare på menneskene, våre medarbeidere og våre gjester i en krevende tid. Kompensasjonsordningen var ment å ivareta lønnsomme bedrifter. Den har gjort at vi raskere kan ta tilbake våre ansatte i permitteringer. Vi har mange unge ansatte og det er viktig for oss å få de tilbake i arbeid. Jeg er veldig glad for at 85 prosent av de ansatte når er tilbake i jobb.

Gøystdal er fortsatt spent på langtidskonsekvensene og om antallet kaffebarer i bransjen må ned.

Jobbet med arbeidsmiljøet

Epidemien har ikke vært den eneste motgangen vekstkjeden har opplevd det siste året. I fjor høst fortalte tidligere ansatte om blant annet høyt arbeidspress og overvåkning i DN. I etterkant av det som ble avdekket, har kjeden jobbet med å rydde opp, ifølge den norske sjefen.

– Vi er en stor arbeidsgiver for unge mennesker og det gjør at vi har et ekstra stort ansvar for å sikre at de får et godt møte med arbeidslivet. Vi har vektlagt åpenhet hele veien i denne prosessen og har en god dialog internt med våre medarbeidere og med Arbeidstilsynet.

Gøystdal påpeker at Espresso House har involvert over 80 medarbeidere på alle nivåer i organisasjonen for å kartlegge vårt arbeidsmiljø.

– Vi ser at mange områder fungerer godt, og samtidig ser vi at vi må forsterke noen interne prosesser. Vi har i etterkant jobbet med å bedre intern kommunikasjon, verneombudsordningen, økt dialog i alle ledd i organisasjonen og forsterket opplæringen for nyansatte og ledere.

Kappløp om kaffe

De siste årene har flere kjeder tatt en slurk av markedet. Espresso House har passert omsetningen til Kaffebrenneriet, som er deleid av Norgesgruppen og Johannson-familien, men er ikke like lønnsom.

Inn i markedet har også Starbucks, eid av Jens Ulltveit-Moes serveringsimperium Umoe Restaurants, kommet. Starbucks har slitt med lønnsomheten og måtte i fjor bokføre et mindre underskudd. Den svenske kjeden Waynes Coffee ble splittet opp og delt etter at Selvaag-familien solgte seg ut.

Mange har lurt på hvor mange kaffebarer det kan være rom for i norske tettsteder. Gøystdal mener det fortsatt er muligheter.

– Det er fortsatt en konsolidering. I 2012 var 85 prosent av markedet fragmentert. Nå er det helt annerledes.

I første fase vokste kjeden mye ved trafikklokasjoner i de store byene. Kaffekjedene klarte å kapre mange A-plasseringer i bybildet.

Nå skjer mye av veksten utenfor Oslo og i kjøpesentre.

– Norge er et kjøpesenterland. Flere steder har vi suksess med å komme oss ut til kjøpesentre der vi har store sitteområder. Kafeene våre er blitt trekkplaster på mange sentre.

Koronasituasjonen har gjort at Espresso House er noe mer forsiktig med nyetableringer. Samtidig åpner det seg nå muligheter på nye steder ettersom andre bransjer sliter.

– Vi åpnet 11 nye utsalgssteder i fjor, men jeg regner med at vi vil åpne flere i løpet av høsten.

Espresso House, som er eid av kaffegiganten JDE, har 54 avdelinger.

– I vår verden er kjøpene drevet av impuls, og da er det viktig å være der folk ferdes og ha flinke medarbeidere.

Kastet seg rundt

Også i butikkene er det gjort tilpasninger. Gøystdal viser frem den nye bestillingsappen. Ute på gaten bestiller han en kaffe som står klar når han kommer inn i kaffebaren på Solli Plass.

– Den opprinnelige planen var å rulle ut denne i fjor. Da pandemien inntraff, kastet vi oss rundt. Nå ser vi at kundene elsker det. Nå kan vi konsentrere oss om andre ting enn å håndtere salget.

I fjor vokste kjeden hele 24 prosent og endte like under 400 millioner kroner. Resultatet ble likevel kraftig redusert.

– Året sett under ett var det et bra år. Vi fikk høyere kostnader dels fordi kaffeprisene fra produsent økte og valutasituasjonen, sier Gøystdal med henvisning til den svake kronen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.