Lavpriskjeden Europris har de siste 18 månedene gjort det til vane å levere salgsrekorder og sterke resultater. Torsdag la det frem tall for tredje kvartal.

Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på 226 millioner kroner av en omsetning på 1,94 milliarder kroner, basert på gjennomsnittet av ni analytikeres estimater, sammenstilt av Infront.

Fasiten viser et resultat før skatt på 262 millioner kroner av en omsetning på 1,9 milliarder kroner.

Til sammenligning fikk selskapet et resultat før skatt på 243 millioner kroner av en omsetning på 1,9 milliarder kroner i samme periode i fjor.

– Etter det beste tredje kvartalet i Europris' historie i fjor, har vi klart å forbedre oss ytterligere i år. Sterkt salg av sesongvarer på sommeren, samt oppgraderinger, har vært hovedgrunnene til suksessen, sier administrerende direktør Espen Eldal i en melding.

Varsler økte kostnader

Gjennom høsten er selskaper over hele verden blitt rammet av forsyningsproblemer. Gjeninnhentingen til et normalt handelsmønster etter pandemien har ført til mangel på en rekke varer og tjenester, samt en kraftig prisoppgang på alt fra matvarer til databrikker.

Europrissjef Eldal viser til at den globale forsyningskrisen så langt ikke har påvirket Europris.

­– Vi har fulle lagre og er godt forberedt for det viktige fjerde kvartalet. Gjennom vår fleksible forretningsmodell og sterke markedsposisjon, tror jeg Europris er godt posisjonert til å opprettholde gode resultater i de kommende kvartalene, sier han.

Av kvartalsrapporten fremgår det at Europris' nåværende fraktrater utløper ved utgangen av året, og at selskapet forhandler nå om nye kontrakter. Til neste år vil fraktratene øke, opplyses det.

­– Stigende energipriser, høyere renter og et gjenåpnet samfunn med økt konkurranse er alle elementer som forventes å påvirke forbrukernes utgifter i tiden som kommer, heter det i rapporten.

Rekordforsinkelser i Californias Long Beach havn
Julen nærmer seg, men verdens forsyningskjedeproblemer viser få tegn til bedring. Bloombergs Romaine Bostick rapporterer fra Sør-California.
01:05
Publisert:

Gjenåpning

Til tross for at dagligvarer utgjør rundt 60 prosent av sortimentet til Europris, ble selskapet nødt til å stenge en lang rekke butikker på nyåret. Grunnen var at Europris falt utenfor regjeringens definisjon av dagligvareaktør.

I april holdt Europris fortsatt 93 av totalt 267 butikker stengt. Mange av dem på Østlandet, som vanligvis er et av de mest innbringende områdene for Europris. Det var en årsakene til at selskapet måtte konstatere et omsetningsfall i andre kvartal.

I tredje kvartal var samtlige butikker åpne gjennom hele perioden. Samtidig er hele dagligvarebransjen på vei ut av det som har vært en gullperiode, med unormal høy inntektsvekst som følge av flyttet forbruk og stengte grenser. De store dagligvarekjedene har uttalt at de forbereder seg på fallende omsetning.

I andre kvartal annonserte Europris kjøpet av Lekekassen, som er Norges største leketøysbutikk på nett. Europris la en halv milliard på bordet for 67 prosent av aksjene i selskapet. Transaksjonen ble gjennomført 30. juli, og er dermed konsolidert i regnskapet for tredje kvartal.

Av selskapets omsetning på ni milliarder kroner i 2020, utgjorde netthandelen kun én prosent.

Opptur på Børsen

Europris ble børsnotert i 2015. I årene som fulgte hadde aksjen en relativt flat kursutvikling.

Da koronapandemien inntraff falt aksjen 30 prosent, men hentet seg raskt inn igjen. Siden fjorårets bunnpunkt har aksjen steget 170 prosent, drevet av sterk salgsvekst og like sterke resultater. Hovedindeksen på Oslo Børs har steget rundt 90 prosent i samme periode.

Torsdag formiddag handles Europris-aksjen for 63,5 kroner, noe som priser selskapet til 10,6 milliarder kroner. Det er nær all-time high for selskapet.

Av analytikerne som har oppgitt anbefaling, har fire kjøpsanbefaling på aksjen, mens fire har hold. Kursmålet varierer mellom 56 kroner og 80 kroner, med et snitt på 69,1 kroner, ifølge Infront.

Pareto Securities er det mest optimistiske meglerhuset. Det tok Europris inn i sin modellportefølje forrige uke, etter at varehandelstallene fra SSB slo forventningene. Retailanalytiker Joachim Huse begrunnet det slik til sine kunder:

– Grunnet selskapets sterke posisjon i sitt segment og evnen til å levere sterkere tall enn markedet historisk, anser vi denne oppdateringen som positiv med tanke på Q3-tallene som kommer.

Europris-sjef Espen Eldal sitter for øvrig på 610.000 Europris-aksjer, hvorav 600.000 ble kjøpt ble kjøpt i desember 2017. Ifølge DNs regnestykker har han en gevinst på nær 17 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.