Lavpriskjeden Europris har hatt sterk salgsvekst og levert knallsterke resultater gjennom koronapandemien. Torsdag la selskapet frem resultater for første kvartal 2021.

Det var på forhånd ventet at Europris ville levere en omsetning på 1507 millioner kroner. Resultat før skatt var ventet til 36 millioner kroner.

Fasiten viser en omsetning på 1718 millioner kroner, og et resultat før skatt på 104 millioner kroner, ifølge en børsmelding torsdag morgen. I samme periode i 2020 fikk Europris en omsetning på 1383 millioner kroner, og et resultat før skatt på to millioner kroner.

– Vi er godt fornøyd med å ha levert dette resultatet, spesielt i en periode med flere stengte butikker. Påskens plassering har selvfølgelig noe å si når vi sammenligner fart. Vi har hatt en salgsvekst på 5,5 prosent, samtidig som flere av butikkene har vært stengt, sier konsernsjef Espen Eldal til DN.

At ti prosent av Europris' butikker var stengt på grunn av smitteverntiltak i første kvartal, var ikke nok fra å stoppe dem i å levere tidenes beste første kvartal. Espedal trekker frem en kald vinter som har ført til et høyt salg av sesongutstyr, påskens timing og koronaeffekten av at folk er mer hjemme som viktige årsaker.

Preget av nedstenging

Europris har i likhet med flere andre dagligvareforhandlere opplevd sterk vekst under koronapandemien.

DN har ved flere tidligere anledninger omtalt selskapets økonomiske oppturer det siste året, som blant annet viste seg i fjerde kvartal 2020, da selskapet knuste forventningene og fikk et resultat før skatt på 677 millioner kroner.

Europris har imidlertid også vært preget av de omfattende koronatiltakene som er blitt innført på nyåret, og holder i skrivende stund 18 butikker stengt, ifølge egne hjemmesider. De fleste av de stengte butikkene er i Oslo og omegn, som vanligvis er et av de mest innbringende områdene. Samtidig er rundt 150 ansatte permittert, ifølge Eldal.

– Det er klart at dette har vært en krevende tid, dette er ny situasjon for oss. Mange hundre ansatte har vært permittert, særlig i Oslo-området. Butikkene her har vært stengt siden 24. januar så jeg har stor medfølelse for den situasjonen de ansatte er i.

– Da må man gjøre noe med det man kan påvirke selv. Vi har holdt kontakten med kundene og etablert klikk og hent-løsninger og hatt økt fokus ut mot forretningsmarkedet, sier Eldal.

Ifølge børsmeldingen torsdag har netthandelen økt med 317 prosent med vekst i alle produktkategorier. Likevel står netthandelen kun for 0,9 prosent av Europris' totale salgsinntekter.

I første kvartal har Europris åpnet en ny butikk i Austevoll på Vestlandet. Det gjør at kjeden nå har 267 butikker. 239 drifter selskapet selv, mens 28 drives av franchisetagere. Eldal mener selskapet er godt posisjonert for tiden fremover.

– Vi ønsker å være nærbutikken til folk, og har klart å feste oss i lokalmarkedet noe som har gitt sterke, sammenlignbare tall. Nå forbereder vi oss på nok en sommer der folk er hjemme.

– Det viktigste er å få bukt på smittesituasjonen, så får vi åpne butikkene når vi får lov. Vi har jo holdt åpent i kommunene rundt Oslo, og ser at det er åpenbart at folk flytter seg mellom kommunene for å handle. Europris er riktignok ikke en destinasjon man kjører langt til.

Børsopptur

Europris har vært notert på Oslo Børs siden sommeren 2015.

Aksjen har steget jevnt og trutt det siste året, og har i løpet av den siste måneden steget til nye høyder. Aksjen omsettes nå for all-time high 57,45 kroner – en oppgang på 135 prosent fra fjorårets bunnpunkt.

Europris-sjef Espen Eldal sitter for øvrig på Europris-aksjer for til sammen 34,5 millioner kroner. Ifølge aksjonærlister ble aksjene kjøpt til snittkurs 34,4 kroner i slutten av 2017, noe som betyr at seneste tids oppgang trolig har bidratt til å gi Eldal en samlet papirgevinst på rundt 14 millioner kroner.

Eldal tok over som Europris-sjef for nåværende XXL-sjef Pål Wibe i april 2020, etter å ha vært finansdirektør i selskapet fra januar 2014. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.