Lavpriskjeden Europris er blant butikkene som har klart seg godt gjennom år med press for detaljhandelsbransjen. De siste par årene har kjeden omsatt for vel over ti milliarder kroner og levert et overskudd på over én milliard kroner.

Torsdag morgen leverer Europris et resultat for fjorårets siste og viktigste kvartal som overstiger en kvart milliard kroner, men er noe svakere enn forventningene.

Europris-aksjen faller 2,9 prosent rett etter børsåpning torsdag.

Valutasmell

Lavpriskjeden fikk et resultat før skatt på 270 millioner kroner av en omsetning på 1,9 milliarder kroner. Sammenlignet med samme periode i fjor økte omsetningen med litt over tre prosent, mens resultatene falt svakt tilbake.

På forhånd ventet analytikerne et resultat før skatt på 283 millioner kroner av en omsetning på 1,9 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

I kvartalsrapporten fremkommer det samtidig at uvanlige kronebevegelser påvirket resultatene til Europris i fjerde kvartal. Den norske kronen har for vane å svekke seg inn mot juletider, men det gjorde den ikke i fjor. Tvert imot styrket kronen seg henholdsvis 4,77 prosent mot dollar og 3,06 prosent mot euro i desember.

«Ettersom Europris sikrer (hedger) sine kjøpsordre seks måneder frem i tid, førte kronestyrkelsen til et betydelig urealiserte valutatap i kvartalet», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Sammenlignet med 2018 utgjorde dette en ytterligere kostnad på 36 millioner kroner.

Økte marginene

– Vi er veldig godt fornøyd med fjerde kvartal. Det var veldig bra utvikling og et solid kvartal. Fjerde kvartal er liksom vår Champions League-finale. Da er det om å slå markedet på både topp og bunnlinjen. Salget slo markedet og driftsresultatet (ebitda) er opp 8,6 prosent. I dagens retailmarked er vi veldig fornøyd med det, sier administrerende direktør Pål Wibe.

Bruttomarginen, som er et viktig måltall i varehandel, økte til 45,1 prosent i fjerde kvartal 2019 fra 43,4 prosent i samme periode året før.

– Vi gjennomførte et veldig solid kvartal driftsmessig og med tanke på vareflyt, og vi var veldig flinke til å balansere salg og kampanjer som gjorde av vi klarte å optimalisere marginene, sier Wibe.

Omsatte for over seks mrd.

For året 2019 omsatte Europris for 6,2 milliarder kroner. Det er første gang kjeden har inntekter på over seks milliarder. Resultat før skatt endte på 480 millioner kroner for 2019.

Styret foreslår å betale et utbytte på 1,95 kroner per aksje, som er noe høyere enn samme periode i fjor da det betalt ut 1,85 kroner i utbytte. Det betyr at Europris nå deler ut 326 millioner kroner til sine aksjonærer.

Skal åpne fem nye butikker i år

Styret i Europris har godkjent ytterligere fem nye butikker for 2020 og fremover, hvorav to avhenger av planleggingsgodkjenning, ifølge selskapets presentasjonsmateriell torsdag, skriver TDN Direkt.

Europris har fra før av 264 butikker i Norge.

Lavere varelager

I andre kvartal i fjor meldte Europris om en økning av varelageret som skapte stor ineffektivitet i driften. I første halvår bokførte kjeden merkostnader på 46 millioner kroner knyttet til utfordringen med varelageret.

I fjorårets tre første kvartaler lå varelageret på mellom 1,7-1,9 milliarder kroner. I fjerde kvartal var varelageret trimmet ned til 1,55 milliarder kroner.

Europris jobber fortsatt med saken, ifølge Wibe.

– Vi kan ikke selge sommervarer om vinteren og motsatt, så vi må bruke hele sesongen på det, men jeg er veldig godt fornøyd med prosessene og styringen som vi har på det, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.