– Denne jobben passer bedre for en kvinne. De kan bevare, er detaljorienterte og har en estetisk sans, sier Tadashi Yanai i et intervju ifølge finansnettstedet Bloomberg.

Uttalelsen kom som følge av at japaneren, som er 70 år, en rekke ganger er blitt spurt om hva han planlegger for Uniqlo når han er ferdig i selskapet. Yanai har bygget opp selskapet Fast Retailing, som eier Uniqlo, fra farens beskjedne skredderbutikk til å bli et av Asias største klesmerker.

Yanai har et uttalt mål om at overhalvparten av seniordirektørene i morsselskapet skal være kvinner. Så langt ligger kvinneandelen i lederposisjoner på 30 prosent. En av disse er sjefen for Uniqlo i Japan, Maki Akaida, som av flere er blitt pekt ut som en potensiell arvtager.

– Det er en mulighet, bekrefter Yanai.

Akaida ble klesmerkets første kvinnelige administrerende direktør, da hun inntok sjefstolen juni i år.

Store ambisjoner

Klesgründeren ble rangert som Japans rikeste mann i 2018, og har ifølge Forbes.com et uttalt ønske om at Fast Retailing skal bli verdens største klesmerke. Det innebærer at de må forbi både Hennes & Mauritz, og Inditex (morselskapet til kleskjeden Zara).

Uniqlo er allerede større enn sine svenske og spanske konkurrenter i Asia.

I 2018 omsatte selskapet for nesten 19 milliarder amerikanske dollar, og merket har de siste årene slått seg opp både i Kina og USA.

For at selskapet skal lykkes også i fremtiden, er det ikke kvinneandelen alene som opptar gründeren. Som konsekvens av eldrebølgen i Japan er det anslått at 40 prosent av befolkningen vil være over 65 år i 2060 – samtidig som fødselsratene går kraftig ned. Derfor har statsminister Shinzo Abe arbeidet for å få flere kvinner inn i arbeidslivet.

– Vi er i klesbransjen. Det er ikke så bra at vi er gamle, har Yanai påpekt melder Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.