- Jeg har tillit, ikke bare til businessen, men gründeren, og det som driver henne. Hun har fokus på å drive grønt og at kvinner skal være med og investere, sier Birgitte Strandskogen Qvale (32).
Hun er en av mange kvinner som nå vurderer å gjøre sitt første aksjekjøp gjennom såkalt «crowdfunding» i oppstartsselskapet Fjong. Denne uken deltok hun og mange andre førstegangsinvestorer på et seminar om investeringer og ledelse i regi av Fjong, som vil gjøre egne kunder til investorer.
Målet er å få inn mellom 3,5 og fem millioner kroner. Kursen som er valgt priser dem til 58 millioner kroner, opp fra 40 millioner fra forrige emisjon i september. Fjong driver utleie av kvinneklær.
– Vi tenkte at crowdfunding var en god idé for oss. Men vi så at det er få kvinner som investerer, og tenkte vi måtte være litt kreative, sier gründer Sigrun Syverud.
Opplæring
Syverud har selv jobbet innen finansbransjen, og fant ut at det første prospektet hun hadde laget var altfor teknisk. Den endelige presentasjonen ble langt mer visuell og utstyrt med en ordbok for sentrale begreper.
Syverud viser til at kvinneandelen er lav blant aktive investorer på børsen, og enda lavere blant dem som investerer i oppstartsselskaper, samt blant gründere som mottar investorkroner. Hun håper å få flere kvinner i gang med investeringer.
Hun leder nå Villoid og deltok i panelet på Fjongs seminar.
- Jeg har hentet mye penger til egne selskaper, og det hjelper det at jeg har advokatbakgrunn, for da tenker investorene at «det er ikke bare mote, henne kan vi stole på», sier hun.
Drahjelp fra kjendiser
Fjong driver utleie av klær på nett, der mesteparten eies av deres egne brukere. På et år har de vokst fra null til 15.000 registrerte kunder, godt hjulpet av svært profilerte brukere som Jenny Skavlan, Isabelle Ringnes og Sophie Elise.
Da Gunnhild Stordalen møtte opp på slottet nylig under de britiske kongeliges besøk, la hun ut bilde av seg selv på Instagram og opplyste at den lilla kjolen tilhørte Pia Tjelta og var leid via Fjong.
Gratis drahjelp fra bloggere og andre profilerte brukere er gull verdt, mener Qvale, som i egen jobb har erfart at betalte godord fra såkalte «influencers» kan koste svært mye.
- De bruker ikke penger på markedsføring, og det sitter flere «influencers» her i dag, som kommer av egen interesse og «namedropper» dem i sosiale medier, sier hun, og peker mot første rad, der blant andre Petter Stordalens datter Emilie Stordalen og blogger Darja Barannik sitter.
- Det er et fint og viktig konsept. Det må være bærekraftig, og vi vet hva tekstilindustrien gjør med miljøet, sier Barannik (27). Hun vurderer å låne klær til brylluper, samt å låne ut klær og investere. Dessuten har hun lyst til å skrive blogg om selskapet.
Skal «strømme» klær
Syverud sier de utvikler en tjeneste der kundene kan abonnere på et visst antall plagg som leveres på døren, så de alltid har noe nytt.
- Du skal kunne streame klær, sier Syverud, som sier kapasiteten foreløpig er begrenset og at det er venteliste for å bli med på ordningen.
Hun sier hun ofte må forklare konseptet for menn, som er vant til å bruke samme dress gang på gang. Mens kvinner forstår målet med en gang – å kunne kle seg annerledes til nye anledninger, uten å måtte kjøpe alt.
Lønnsomt
I panelet på seminaret satt også toppsjef i ABG Sundal Collier, Knut Brundtland, som bekrefter skjevheten.
- Det er vesentlig flere menn som vi henter penger til og flere menn som tar beslutningene, sier Brundtland.
Han tror en bedre kjønnsbalanse i både ledelse og blant investorer er viktig for å treffe markedet, særlig i bransjer der kundemassen ikke er totalt mannsdominert.
God førsteerfaring?
Qvale forteller at det i hennes vennekrets i hovedsak er mennene som investerer, men at hun har stor støtte fra sin mann til å finne noe å satse på. Hun håper Fjong skal gi mersmak, men vet det aldri er risikofritt med oppstartsselskaper.
- Det er penger du kanskje ikke ser igjen, det kan bli ingenting, sier Qvale, som har indikert en investering på mellom 100.000 og 200.000 kroner.
Minimumsinnsatsen er satt til 10.000 kroner, og etter omtrent halvparten av tegningsperioden hadde 80 personer bedt om aksjer for drøyt to millioner kroner. 90 prosent er kvinner og Syverud håper investeringen vil gi erfaring og mersmak.
Vil bygge kunstig intelligens
Pengene fra emisjonen skal brukes til å utvikle nettløsningen, forteller Syverud. Hun sier selskapet så langt har fokusert på å finne ut at det er etterspørsel og hvordan den bør lages. Nå må de effektivisere, ikke minst kundenes jakt på plagg som passer dem. Til dette satser hun på å utvikle maskinlæringssystemer, som lærer seg hva kunden liker, og kan gi gode forslag.
Syverud har stor tro på abonnmentsmodellen de utvikler.
- Du trenger ikke kjøpe ny kjole, du bare bytter når du vil ha nytt, sier hun.(Vilkår)