Prox Dynamic i Asker er et stjerneeksempel på at norske ingeniører kan være svært tidlig ute og lykkes med ny teknologi. Selskapet utvikler ørsmå helikoptre med videokamera, som kan brukes til å oppdage farer for soldater i felten. De har allerede 22 land på kundelisten. Nå selges selskapet til den amerikanske sensor-giganten Flir Systems, for solide 134 millioner dollar – 1,15 milliarder kroner ved dagens kurs.

Dette er første gang en norsk leverandør av forsvarsteknologi selges til USA.

100 ganger tyngre

Da Prox Dynamics ble startet våren 2008 var det ennå umulig å lage slike ørsmå helikoptre. Risikoen i prosjektet var skyhøy, og først i 2012 fantes det komponenter på markedet som var små og kraftige nok.

– Fordi vi var tidlig ute har vi strengt tatt ikke konkurrenter. Mange har prøvd, men så langt har alle gitt opp, sier administrerende direktør Gudmund Kjærheim.

– Du får kommersielle droner med lignende egenskaper, men de veier 1,5 kilo, rundt 100 ganger mer enn vår, sier gründer og teknologidirektør Petter Muren.

DN får en demonstrasjon av dronen, som kun veier 18 gram, det samme som tre papirark. Vi får holde kontrollkonsollen mens den letter og svever nesten lydløst av seg selv opp i ti meters høyde, der den ligger og duver på samme sted i vinden og holder nesen stabilt i samme retning. Fra en skjerm på magen kan vi se alt dronen kan se, mens vi endrer høyde og posisjon med enkle tastetrykk. Med en enkel kommando finner den selv veien hjem til operatøren.

Fortsetter i Norge

Prox sine helikoptre får nye egenskaper etter hvert som teknologien utvikles , og for to år siden kom de første nattsensorene på markedet som var lette nok. De ble levert av Flir Systems, og Prox sine Black Hornet-helikoptre bruker nå både varmesensorer og kamera fra Flir. Dette ble starten på et samarbeid som nå har endt med oppkjøp. Ifølge selskapet har det vært flere beilere, men dette var den første strategisk interessante.

-Vi blir en egen enhet i Flir, og skal vokse videre og utvikle produktene her på Hvalstad. Flir skjønner at det de kjøper er tilgangen til folkene, så de kan utvikle neste generasjon, sier Kjærheim, som venter drahjelp fra Flirs salgsapparat.

Produksjonen skal også fortsette på Hønefoss. Selskapet har i dag 100 ansatte, blant dem 30 ingeniører. Neste år skal de ansette 10 nye ingeniører.

Prox ble grunnlagt i 2008, men Petter Muren (t.v) hadde hatt fly og helikoptre som hobby siden han var seks år - nå er han 55 år. Administrerende direktør Gudmund Kjærheim til høyre. 
Prox ble grunnlagt i 2008, men Petter Muren (t.v) hadde hatt fly og helikoptre som hobby siden han var seks år - nå er han 55 år. Administrerende direktør Gudmund Kjærheim til høyre.  (Foto: Javier Auris)

Hobby ble milliardbutikk

Å få produktet til å fly har ikke vært lett, og egentlig startet det hele som en hobby. Petter Muren fikk sitt første trådstyrte fly da han var seks år gammel og bygde sitt første modellfly for konkurranseflyving som 14 åring. Det første helikopteret bygget han som 18 åring, men det tok tid før de virkelig tok av. Men for 12 år siden sto han bak det første vellykkede leketøyshelikopteret, designet med doble hovedrotorer.

-Mye av pengene til å starte Prox Dynamics kommer fra royalties fra leketøyshelikoptre, sier Muren, som nå er 55 år gammel og har hatt flyvende ting som hobby hele livet.

Han hadde også stor nytte av sin dagjobb, som ansvarlig for mekanikken i videokonferansesystemene til Tandberg. To av hans medgründere og flere senere ansatte har også hatt fremtredende stillinger der. Å få med seg toppfolk har vært avgjørende, understreker han.

-Dette er jo på mange måter flyvende videokonferanse, påpeker Kjærheim.

Reklame for amerikansk forsvar

Prox har de i det siste virkelig fått vind i seilene.

– Britene begynte å bruke dem først, og sa klart at dette reddet liv. Soldatene kan unngå å gå inn i feil område, og kan også redde sivile ved å unngå feilskytinger, sier Kjærheim.

Helikoptrene kan sendes ut opptil 2 kilometer, og sende bilder og video hjem om skjulte farer.

– Ingen liker å tape soldater, så det er vilje til å bruke penger på noe som sparer liv, sier Kjærheim.

Vanskelige kampforhold i Midtøsten har også demonstrert fordeler i forhold til større og mer støyende droner, som fort kan avsløre soldatenes posisjon når den vender hjem, sier Muren. Vekt er også viktig når soldatene skal bære dem med i felten.

Nylig fikk de også et bevis på at de nå er noe av det heteste innen militærteknologi. Det amerikanske forsvaret ga nemlig ut en rekrutteringsvideo som viser soldater som bruker deres Black Hornet -helikoptre. Reklamen er vist på alle de store tv-kanalene, uten av Prox Dynamics har betalt en krone for det. (Vilkår)

Mikrodrone for milliarder
01:20
Publisert: