– I dag produserer vi på 70 trykkerier i 27 land, og vår distribusjon dekker 68 land og når 5,3 milliarder mennesker via vår globale plattform. Det er dette vi har jobbet for de siste 24 månedene, sier Henrik Müller-Hansen, gründer i Gelato.
Gelato er en uvanlig type selskap i Norge. Med sin forretningsmodell forsøker det å bli trykkeribransjens svar på Airbnb eller Uber – en nettjeneste der hele verden kan bestille trykksaker og få dem automatisk levert fra lokale trykkerier nær leveringsstedet. Dette er et kraftig brudd med dagens modell, der man trykker store kvanta sentralt og sender ut til hele verden.
«I tråd med vår strategi»
Selskapet ble priset til 1,5 milliarder kroner i en emisjon i 2015, etter flere år med kraftig vekst. Årsregnskapet for 2016 viser fortsatt en solid omsetningsvekst på 62 millioner kroner til 335 millioner. Men det er mindre enn året før, og ikke eksponentiell vekst, slik man kan se i en del nettverksbaserte selskaper. Samtidig går selskapet fra pluss 12 til minus 30 millioner kroner i driftsresultat.
– Dette er i tråd med vår strategi og er grunnen til at vi hentet penger. Vi visste at muligheten i bedriftsmarkedet fantes, sier Müller-Hansen, som sier de fremdeles har rundt 100 millioner kroner i reserve.
Så langt er Gelatos omsetning hovedsakelig kommet fra salg til privatpersoner, særlig salg av gratulasjonskort, en industri som ifølge Müller-Hansen alene er større enn musikkindustrien. Nå mener han selskapet endelig er i posisjon til å vinne de store, globale selskapene, ved å tilby en felles trykkeløsning for hele verden, der alt kan kontrolleres fra en mobil.
Å komme dit har kostet. Ifølge Müller-Hansen tjente de 50 millioner kroner på salg rettet mot forbrukere i 2016, men investerte 80 millioner i global ekspansjon for å kunne dekke bedriftsmarkedet.
Lufthansa på kundelisten
Gelato hadde åtte avtaler med store internasjonale kunder i januar. Nå har det rundt 50, og DN ba om å få snakke med én av dem: Lufthansa Cargo.
– Jeg møtte selskapet da jeg var i juryen for en konkurranse og så med en gang at det var en bra plan. Men planen er bare ti prosent – resten handler om å få det til å fungere og om det er enkelt nok, sier Bettina Petzold, markedsdirektør i Lufthansa Cargo.
Hun antyder at Gelato er en «perfekt match» for dem.
Lufthansa Cargo opererer i hundre land, og Gelato har bygget opp nettverk av trykkerier og transport som når flesteparten, og alle de viktigste, forteller Petzold. Tidligere i år kunne Gelato lansere tjenester i gigantland som Kina, India, Brasil og Russland, og selskapet har gått fra å dekke én milliard mennesker til 5,3 milliarder på to år. Ifølge Müller-Hansen var dette nødvendig for å få inn de store bedriftene.
– Det er nå vår reise i bedriftsmarkedet begynner, sier han.
Petzold i Lufthansa forteller om svært positive tilbakemeldinger fra hele organisasjonen, inkludert styret. Kostnadene faller, brosjyrene selskapet deler ut på messer og seminarer blir ferskvare og lokalkontorene kan nå selv bestille lokalt tilpasset materiell på flere språk i det antallet de trenger.
– Tidligere kunne vi for eksempel produsere 50.000 av en brosjyre på en gang sentralt i Tyskland og sendte dem rundt i verden. Nå sparer vi ekstremt mye på transport og lager, og vi produserer langt færre brosjyrer, sier hun.
Fremdeles papir
Gelatos systemer ble satt på en test hos ESI Group, en global programvareleverandør med 3500 ansatte i 37 land.
– Jeg ba kontorene våre skrive ut visittkort og brosjyrer og sende dem til oss for å teste kvaliteten. Nå ber vi alle bestille trykksaker hos Gelato, fordi det er så mye mer kostnadseffektivt og praktisk, sier Amy de Rouvray, global markedsdirektør i selskapet til DN.
Hun forteller at de tidligere har måttet kaste svært mange brosjyrer, men at fleksibiliteten nå er så god at de slipper stor overproduksjon for å ha nok.
ESI Group leverer programvare for virtuell utvikling og testing av nye bilmodeller, og er slik sett et svært digitalt selskap. Både de og Lufthansa har sett på muligheten for å bli kvitt papir helt, men kommet til at fysiske trykksaker fremdeles er viktig på messer, seminarer og overfor viktige kunder. Begge sier de ikke har funnet gode alternativer til Gelato.
Tøff jobb
Müller-Hansen sier det har krevd svært mye arbeid og penger å få maskineriet på plass i så mange land, men mener dette også er en fordel.
– Vi er ingen app. Vi er et produserende nettverk med fysisk levering av produkter med konsistent høy kvalitet til kunder i 68 land. Det er fantastisk komplisert, men også vanskelig å kopiere, sier han.
Han mener selskapet kunne ha vokst mer og tjent penger hvis den gamle businessen hadde vært hovedfokuset.
– Jeg tror ingen entreprenør som har bygget et globalt selskap er hundre prosent fornøyd, men jeg er veldig stolt over det vi har bygd. Og du endrer ikke verden gjennom å ha fokus på kvartalsbasis, sier han.
Han vil ikke si noe om salgsprognoser fremover, men tror posisjonen er bra.
– Muligheten til å kontrollere et globalt trykkerinettverk fra mobilen gir en sterk vekstposisjon som er vanskelig å kopiere, sier han.(Vilkår)