XXL slår to fluer i en smekk når de åpner sine tre nye outlet-butikker langs svenskegrensen.

Nå skal den norske kjeden ta sin del av grensehandelen samtidig som de strammer grepet på det litt særegne outlet-markedet.

XXL-sjef Fredrik Steenbuch avviser at det er stort varelager som nå gjør at kjeden følger etter de andre kjedene.

– Nei, dette er ikke varelagermotivert, men konseptmotivert. Grensehandelen er enorm, men for å lykkes må man tilby noe ekstraordinært. I tillegg til det vanlige XXL-sortimentet, vil vi ha partikjøp fra utlandet som er spennende. Det vil også bli realisering av eget varelager, sier Steenbuch.

– Vi har fortsatt for høyt varelager, men vi skal være på linje med målsetningen i tredje kvartal. Da vil varelageret være på 35 millioner kroner i snitt per butikk.

Ved å etablere seg i kjøpesenter på andre siden av grensen, får XXL også en fot innenfor søndagshandel som fortsatt er strengt regulert i Norge.

90 prosent av kundene langs grensen er nordmenn.

En annen type handel

Den først butikken er allerede åpnet i Charlottenberg. Snart åpner også et utsalg på gigantsenteret i Nordby, mens Töckfors står for tur senere.

– Langs grensen er det spesiell etterspørsel. Det er en annen type handel, sier Steenbuch.

DN har tidligere omtalt at den snøfattige vinteren har gitt kjedene et stort restlager. Steenbuch hevder at XXL har klart å justere varelageret løpende.

– Det ble aldri det store restesalget på vintervarer. Vi pumpet ut varer knallhardt i januar da vi skjønte at vinteren kom ikke.

Nå er det for det meste bare barnesko og løpeutstyr som ligger over, og dette er utstyr som lever godt til neste sesong.

– Gjennom vinteren ble det gjort en kjempejobb. Godt samarbeid med produsentene gjorde at vi kunne melde av tidlig.

Det gikk likevel ikke bedre enn at XXL, for første gang siden børsintroduksjonen, fikk et negativt driftsresultat på en million kroner i første kvartal.

Store varelager har vært en svøpe for sportsbransjen. Etter snøfattige vintre har sportsinteresserte kunder kunne avvente restefesten på tampen av sesongen.

Gresvig har tidligere etablert en egen kjede, Sportshuset outlet, for å håndtere overskuddslager.

Rendyrket outlet

DN har tidligere omtalt den nyetablerte kjeden Sport Outlet som har spesialisert seg på varelager. Kjeden har sikret seg vareparti som skulle gått til andre kjeder.

Kjeden har vokst så raskt at den er blant vekstvinnerne i norsk handel. I fjor økte butikkene omsetningen fra 186 til 349 millioner kroner.

– Vi ser på oss som et supplement til de andre sportskjedene og ikke en konkurrent, derfor er det optimalt å ligge nær dem. Sport Outlet skal etablere seg i områder der folk kommer for å handle sportsutstyr. Så kan de gå til XXL og handle det de vil der, og så kan de stikke innom oss for å shoppe det vi er gode på. Det scorer begge parter på, fortalte Sport Outlets toppsjef Tor-Andre Skeie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.